promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok oldalán bekapcsolódott egy ország az ukrajnai háborúba
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Drónokkal, ballisztikus rakétákkal segítik az inváziót.

A harmadik világháború kirobbanásától messze vagyunk, de ahogy telik az idő, úgy válik egyre szélesebb körűvé az orosz-ukrán fegyveres konfliktus. Az oroszok már régóta használják egyfajta bázisként Fehéroroszországot, míg a nyugati hatalmak (elsősorban a NATO-országok) pedig a megtámadott északkeleti szomszédunkat segítik értékes fegyverszállítmányokkal.

A háború most pedig egy újabb államot szippantott magába, egy washingtoni politikai elemző csoport, a The Foundation for Defense of Democracies két szakértője ugyanis nem tartotta túlzásnak azt írni egy véleménycikkben, hogy

immár Irán is háborúban áll Ukrajnával.

A közel-keleti síita iszlám állam régóta kulcsszereplő a maga térségében, gyakran kapcsolódik be a délnyugat-ázsiai konfliktusokba, és különösen Izraellel szemben tanúsít ellenséges magatartást. A szomszédunkban is feltűntek az utóbbi hetekben az általuk gyártott Sahíd önmegsemmisítő drónok, amelyek nagy pusztítást okoztak az ukrán csapatok körében.

Az említett amerikai elemzők szerint ezért nem túlzás azt állítani, hogy immár Irán is hadviselő félnek számít, és ebben a minőségében először jelent meg egy nagy európai háborúban. Feltételezések szerint az Iszlám Forradalmi Gárda (ez Irán haderejének egyik szervezeti ága) tanácsadói már ott vannak Ukrajnában és Fehéroroszországban, és ők segítik az oroszokat az említett drónok bevetésében az ellenséges hadsereg, városok és infrastruktúra ellen.

Izraeli források szerint már legalább 10 iráni vesztette életét a háborúban, és most Teherán arra készül, hogy immár nemcsak az ezrével odaküldött drónokkal, de kétféle, saját gyártmányú ballisztikus rakétával is kisegíti az oroszokat, akiknek a hírek szerint fogytán vannak a fegyvereik.

Irán a konfliktus további szításával alighanem azt szeretné elérni, hogy a nyugati hatalmak kevésbé figyeljenek a Közel-Keletre, illetve Putyin elnök támogatását is el akarja nyerni a saját tervei megvalósításához. Az iszlám ország személyében az oroszok kétségkívül egy harcban jártas, korszerű fegyverekkel jól felszerelt szövetségesre találtak, ami aligha mozdítja elő a háború gyors lezárását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás