promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy hely, ahol kokainon, Xanaxon, ketaminon és váliumon élnek a garnélák
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jelentős mennyiségű kokaint, ketamint, váliumot, Xanaxot, tramadolt és egyéb erős szereket találtak édesvízi garnélarákok testében és élőhelyén Anglia keleti részén. Hogy ez milyen hatással van az állatokra, pontosan nem tudni, de feltételezhetően nem jó nekik. És hogy mindez hogyan történhetett meg? Alább kiderül.   

Legalább 67 különböző szennyező vegyület nyomokban kimutatható a kelet-angliai édesvízi garnélarákok szervezetében. Ezek közül a leggyakrabban kimutatott szennyező anyag a kokain volt a King's College London tudósai szerint, amelyet a 15 helyszínen vizsgált garnélarákok mindegyikében kimutattak - világít rá egy tanulmány, amelyre a Noizz bukkant rá. 

Érdekes életük lehet az angliai vidék folyóiban gondtalanul úszkáló Gammarus pulex édesvízi garnélarákokban, mert egyébként a drogok, a serkentő-és nyugtatószerek mellett olyan növényvédő szerek nyomait is megtalálták, amelyeket az Európai Unió már rég betiltott. A King's College szakértője, Dr. Leon Barron azt mondta, meglepő, hogy ennyire jelentőségteljes mennyiségben találtak drogokat a garnélákban, illetve, hogy az előzetes feltételezéseik teljesen megdőltek a kutatás ideje alatt,:

„Arra számíthatnánk, hogy az olyan városi területeken találkozunk ilyesmivel, mint London, de a kisebb és vidéki vízgyűjtőkben nem”

Egyelőre nem egyértelmű, hogy ezek a szerek milyen hatással vannak a garnélákra, de feltételezhetően nem tesz nekik sok jót, ugyanis egy 2018-as tanulmány szerint az alacsony kokainszintnek kitett európai angolnák visszafordíthatatlan fiziológiai károsodást szenvednek. Mivel ezek a lények már most is kritikusan veszélyeztetettek, kábítószer-problémájuk akár elég súlyos is lehet ahhoz, hogy a faj egészének túlélését fenyegesse.

A kutatócsoport tehát az eddigiek alapján úgy döntött, hogy még jobban utánamegy a dolognak, és további kutatásokat végez a gyógyszerek és más mikroszennyező anyagok garnélarákokra és más vízi állatokra gyakorolt hatásairól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás