promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szerelemnek múlnia kell? Nem feltétlenül! Ezt a három dolgot ne tedd, hogy örökké szikrázzon körülöttetek a levegő!
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mitől van az, hogy a cinkos összekacsintások, a felszabadult nevetések és a kezdeti kellemes izgatottság megszűnik és átadja a helyét a hétköznapi stressznek, a távolságtartásnak és a széthúzásnak?

A legnagyobb szerelemben - és a legjobb házakban - is előfordulhat, hogy megtörik a lendület és a szürke hétköznapok mókuskereke miatt alábbhagy a kezdeti lángolás. Megfeledkezünk a régi szép időkről, az együtt töltött közös átbeszélgetett éjszakákról, és már nem látjuk olyan derűsnek a jövőt.

Ha ismerős a helyzet, joggal kérdőjelezzük meg a kapcsolat létjogosultságát, sőt, sokan be is dobják a törülközőt. A PsychologyToday cikkében Jeffrey Bernstein terapeuta írt arról, mit tehetünk, ha szeretnénk megmenteni a kapcsolatunkat. 

Először is, a kapcsolat korai szakaszában úgy érezhetjük, hogy a szerelem feltétel nélküli, viszont ez a szakasz idővel alábbhagy, és természetesnek vesszük a másik jelenlétét az életünkben. Amikor a kapcsolat robotpilóta üzemmódba kapcsol, a hétköznapi taposómalomban már nem jut eszünkbe, hogy bókoljunk a másiknak, kifejezzük, hogy hálásak vagyunk, vagy gondoskodjunk a másikról. Ahogy csökken a tisztelet, a figyelem és a kedvesség, úgy csökken a szeretet érzése is.

Ennél is aggasztóbb, hogy a partnerek nem figyelnek egymásra, és nem állnak ki a másikért, nem tudnak egymásra számítani, így észre sem vesszük, hogy elhanyagoljuk a másikat. Ennek ellenszere, hogy amikor észreveszed, hogy nem törődsz eléggé a másikkal, elkezdesz foglalkozni vele, betartod a megbeszélt időpontokat a közös találkozókra, újra bókolsz neki, és kifejezed, hogy mennyire fontos neked, hogy melletted van. 

Másodszor, óvd magatokat a mérgező gondolatoktól! Amikor bizalommal közelít hozzád a partnered és legbensőbb félelmeiről vagy küzdelmeiről beszél, sebezhetőnek érzi magát, ezért az ilyen helyzetekben támogatásra van szüksége, és nem arra, hogy elutasítsd, ítélkezz felette, vagy kritizáld. Ezek hatására ugyanis társadban megindulhat a mérgező gondolatok lavinája. Próbálj inkább a szerelmed pozitív tulajdonságaira építeni és kiutat keresni a szorult helyzetből, esetleg keressetek közös megoldást az adott helyzetre.

Különböző kutatások alapján kijelenthető, hogy a hasonló értékekkel és háttérrel rendelkező párok általában tartósabb elégedettséget,  intimitást és szerelmet tapasztalnak meg egymással, és kevésbé valószínű, hogy szakítanak. Ahogy egy pár jobban megismeri egymást – és a kezdeti izgalom alábbhagy –, felfedezhetik, hogy preferált életstílusuk, prioritásaik és értékeik nincsenek összhangban, így a partnerek elbátortalanodnak, ha a közös jövőt kezdik tervezni.

A jó hír azonban, hogy erre is van gyógyír, ami nem más, mint az, hogy az elvárásainkat egyeztessük és kezeljük. Ahelyett, hogy hibáztatnánk egymást vádolnák azzal, hogy nem vagytok egymásnak ideális partnerek, építsetek hidat kettőtök között.  Például, lehet, hogy valamelyikőtők szeret sportolni, a másik viszont nem annyira. Esetleg próbáljatok meg kompromisszumot kötni, menjetek el sétálni, így növelhetitek az együtt töltött időt. Próbáljatok közös érdeklődési köröket találni, olvassatok egymásnak elalvás előtt, indítsatok közös vállalkozást, vagy hozzatok létre egy közös célt, így hidat építhettek egymás között. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás