promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Károly majdnem élő adásban vesztette életét egy hatalmas balesetben
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

VIII. Henrik legendás hajójának roncsát emelték ki a tengerfenékről.

III. Károly király aligha gondolta volna, hogy kereken 70 évet kell majd várnia a brit trónra. II. Erzsébet ugyanakkor történelmi léptékkel mérve is rendkívül hosszú ideig uralkodott, így fia csak szeptember elején, közel 74 esztendősen kezdhette meg regnálását.

Károly fiatalabb korában sokkal ambiciózusabbnak tűnt, mint ma (ez persze a kora miatt sem csoda), például belement olyan akciókba, amelyek nem feltétlenül számítottak biztonsági játékoknak. Egy ilyen alkalom – kereken 40 éve – kis híján az életét követelte.

1982-ben az akkor még walesi herceg a Channel 4 csatorna dokumentumműsorában szerepelt. Az élő adásban éppen a Mary Rose nevű hajó roncsait emelték ki a tengerből, és Károly azért volt jelen az eseményen, mert 4 millió fontot adományozott a víz alatti régészeti munkákra.

A Mary Rose még a feleségfaló VIII. Henrik hadihajója volt, amely 33 éven keresztül szolgált az angol flottában. 1536-ban újjáépítették, felújították, 1545-ben viszont a franciákkal vívott ütközetben elsüllyedt, Portsmouthtól néhány kilométerre.

Ma már egy hajóroncs kiemelése nem lenne élő bejelentkezős szenzáció, ám négy évtizede erre még bőven akadt érdeklődő tévénéző. 60 millióan követték figyelemmel, ahogy egy fémketrecben megjelenik a félig elkorhadt hajótest a vízfelszínen – majd azt is, ahogy kis híján agyoncsapja Károlyt.

Egy kábel ugyanis elszakadt, amitől az egész alkotmány hatalmasat reccsent, és instabillá vált. A mostani király valóban nagyon közeli szemlélője volt mindennek, tényleg csak pár méter hiányzott ahhoz, hogy a kiemelés az ő tragikus halála miatt váljon örökre emlékezetessé.

A kerek évforduló alkalmából most egy dokumentumfilm készült az akkori eseményekről, és a korabeli tévések ereiben még ma is meghűl a vér, ha arra gondolnak, milyen közel voltak egy élőben közvetített balszerencsés történéshez.

„Minden elcsendesült. Egyetlen pisszenés sem hallatszott. Senki sem szólalt meg, és mindez perceknek tűnt, pedig nagyjából 10 másodpercig tarthatott. Senki sem mozdult”

– elevenítette fel egyikük a hatalmas reccsenés utáni bizonytalanságot, amikor még nem tudhatták, hogy nem történt-e valami komolyabb baj. De brit módra, elképesztő hidegvérrel végül elkerülték a pánikot, és szerencsére senki sem sérült meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás