promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szép fogsor valóban csak az anyagiakon múlik?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az álommosoly rengeteg tényezőn múlik.

Sétálunk az utcán, és meglátunk egy óriásplakátot, amin kitűnik a modell csodálatos mosolya; megismerkedünk egy új kollégával, aki köszönésképp ránk villantja fehér, egészséges fogsorát; vagy éppen a boltban köszöni meg valaki egy gyors mosollyal, hogy arrébb álltunk. A mutatós, egészségesen ragyogó fogsorok körbevesznek minket - olyan érzést keltve bennünk, mintha annyira egyszerű lenne azokat elérni. Az álommosoly azonban rengeteg tényezőn múlik. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy tényleg csak az anyagiaktól függ-e.

Minimális befektetés

Kezdjük rögtön azzal, hogy a szép fogsor alapja nem más, mint a helyes fog-, és szájápolás. Ehhez persze be kell szereznünk néhány alapeszközt – illetve azokat bizonyos időközönként cserélnünk kell –, ám ez nem terheli meg túlzottan a pénztárcánkat.

Mindenképp szükségünk van egy jó minőségű fogkefére, amelyek úgy fejlesztettek ki, hogy tökéletesen megtisztíthassuk vele a fogak összes pontját, beleértve a nehezebben elérhető helyeket is. Kicsit nagyobb befektetés, de érdemes elektromos fogkefét vásárolni, ami sokkal alaposabb tisztítást tesz lehetővé. Ehhez kell természetesen egy fluoridos fogkrém is, amit a preferenciáink határoznak meg. Amennyiben ezeket napjában kétszer, rendszeresen használjuk, már nagyon sokat teszünk azért, hogy ne kelljen vagyonokat elköltenünk a fogorvosnál. Ezek mellett érdemes beszereznünk egy csomag fogselymet, szájvizet, és – amennyiben a fogkefénk erre a célra nem alkalmas – nyelvtisztító pálcát is. Ezek rendszeres használatával tökéletes szájhigiéniát érhetünk el – havi párezer forintos befektetéssel.

Kisebb ráfordítás – rendszeresen

Akármennyire is odafigyelünk a fogaink és a szánk tisztán tartására, előfordulhat, hogy valamilyen probléma alakul ki a szájüregben. Ez lehet egy szuvasodásnak indult fog, begyulladt íny vagy egy nem megfelelően kibújó bölcsességfog is. A lényeg, hogy rendszeresen – legalább évente egyszer, de a legjobb félévente – látogassuk meg a fogorvosunkat, aki feltárhatja az esetleges kezdődő problémákat.

Amennyiben TB-alapon járunk fogorvoshoz, ez anyagilag semmibe sem kerül, ám lehet, hogy sok időt kell eltöltenünk a váróban. Ha magánrendelésre járunk, akkor természetesen fizetnünk kell a vizitért – az összeg pedig, amit ilyen esetben elkérnek, igen változó lehet. Függ például attól, hogy milyen presztízzsel bír a rendelő és az orvos, hogy hol tanult, vagy éppen mennyi ideje van a szakmában. De az is számít, hogy csak egyszerű ellenőrzésre van szükségünk, vagy esetleg valamilyen beavatkozást – például fogkőleszedést – is el kell végeznie a szakembernek.

Sokan úgy tartják, hogy jobb magánrendelésre járni, ott ugyanis jobban odafigyelnek minden egyes páciensre, illetve általában jobb szakemberek dolgoznak. Ezzel szemben sokan a közellátásban is megtalálják a számukra tökéletes fogorvost. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie saját igényei alapján, és aszerint, hogy mekkora összeget tud egy-egy vizsgálatra szánni. De bármelyik utat is választjuk, nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszerességet – ez ugyanis mindig kifizetődő.

Ha ugyanis a fogorvosunk alapos és igazán jól végzi a munkáját, már akkor könnyűszerrel feltárhatja a gondokat a szájüregben, amikor azok még csak kezdetlegesek. Ezzel megkímélhet minket attól, hogy hosszan tartó és kényelmetlen kezeléseknek, vizsgálatoknak kelljen magunkat alávetni, mint amilyen például a gyökérkezelés vagy a fogpótlás folyamata. Ezek ráadásul amellett, hogy nem éppen kellemesek, igen drágák is. Összességében tehát azt láthatjuk, hogy amennyiben rendszeresen, kisebb összegeket szánunk a fogorvosi látogatásokra, úgy elkerülhetjük a nagyobb pénzügyi befektetést – és fájdalomküszöböt – igénylő beavatkozásokat.

Az alapok függvénye

Sajnos sokan vannak, akik rossz géneket örököltek vagy kisebb korukban nem sajátították el a helyes fogápolás alapjait. Ezek miatt felnőtt korukban lehet, hogy több szuvas, lyukas foguk is lesz, vagy akár a szabaddá vált fognyakak is megkeseríthetik a mindennapjaikat. Ezeket természetesen lehet – és kell is – kezeltetni, ám előfordulhat, hogy mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, ha egészséges és szép fogsort szeretnének.

Ugyanez a helyzet azokkal is, akiknek alapvetően nem egyenes a fogsoruk vagy a fogszínük sárgás, illetve szürkés. Számukra elérhető kezelés a fogszabályozás, melynek ma már számtalan módja van, illetve a fogfehérítés is rutineljárásnak számít – persze általában ezekért sem kis összegeket kérnek el, de a szakértelmet igenis meg kell fizetni.

Ha tehát nem rendelkezünk megfelelő alapokkal, akkor se keseredjünk el, hiszen ma már a fogszabályozás, a fogfehérítés, vagy a fogpótlás is megoldást jelenthetnek a problémáinkra. Ezeknek köszönhetően bárkinek gyönyörű fogsora lehet, amennyiben hajlandó belefektetni a szükséges időt és energiát. És ha már egyszer elértük a kívánt végeredményt, nincs más dolgunk, mint rendszeres, következetes száj- és fogápolással fenntartani azt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás