promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vajon érzi a növényed, ha simogatod?  Beszélj hozzá, és kétszer akkora lesz
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan nem tudják, de a növények érzékenyek bármilyen érintésre, szóra, de még egy mozdulatra is. Ugyanis érzik a levegő mozgását. 

Ezt az elméletet leglátványosabban a mimóza nevű növény reakciója igazolja, ami, ha valaki hozzáér, összezáródik.

Egy új tanulmány szerint nemcsak a szemérmes mimóza képes ilyesmire, de a legtöbb növény belső működésében is komoly reakciókat váltanak ki, ha simogtajuk őket.

A növény nem tud szólni, ha letörölted róla a port, vagy csak megsimogattad, és igaz, hogy valójában te csak szereted, de ha leszakítasz róla egy virágot, tisztába kell lenned azzal, hogy az érintéssel beindul egy folyamat. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem növénybiológusa egy 2016-os tanulmányban több dologra is kitért. A genetikai utak a növény megérintésével aktiválódnak. De mit is jelent ez valójában?

Egy amerikai kertészeti szaklap szerint a növények jobban nőnek az emberi érintéstől. Ez valójában hamis feltételezés.

A közvéleményben elterjedt az a nézet, hogy a lakásunkban és kertünkben nevelt növények gyorsabban fejlődnek, ha úgy bánunk velük, mint egy állattal, gondolok arra, hogy akár cirógathatjuk is őket  vagy beszélhetünk hozzájuk.

A friss publikáció azonban azt alátámasztja, hogy "drámai reakciókat váltanak ki hormonjaikban és génjeikben, ami jelentősen gátolhatja növekedésüket", tehát nem feltétlenül jó, ha cirógatjuk, mint a kedvenc macskánkat tévénézés közben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás