promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra kötelezővé tették a szájmaszk viselését - a növekvő koronavírus-esetszámok miatt ismét szigorításokat vezetnek be Montenegróban
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ismét kötelező zárt térben a szájmaszk használata.

Enyhén megemelkedett az elmúlt hetekben a koronavírussal fertőzöttek száma. Egész Európában, és így Magyarországon is az omikron variáns terjed, ami jellemzően csak enyhe, közepesen súlyos tüneteket okoz. A fertőzöttek főként megfázásszerű tüneteket (torokfájás, fejfájás, köhögés, orrfolyás) tapasztalhatnak, a láz, a légszomj, az ízérzékelés elvesztése és a szaglásvesztés kevésbé gyakori panasz.

A szakemberek továbbra is azt javasolják, hogy aki még nem tette meg, mindenképpen vegye fel a védőoltást, és viseljünk szájmaszkot ott is, ahol nem kötelező. Zacher Gábor toxikológus is nemrég a maszkhasználat fontosságáról beszélt, ugyanakkor úgy véli, hogy rövid időn belül Magyarországon is újra kötelezővé fogják tenni.

Hogy hazánkban ez mikor fog bekövetkezni, nehéz lenne megjósolni, mindazonáltal a környező országokban ismét elkezdtek szigorítani. Most éppen Montenegróban jelentették be, hogy a következő három hétben ismét kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselni a közintézményekben, a gyógyszertárakban, a különböző üzletekben és boltokban, a repülőtereken, a benzinkutakon, a vasútállomásokon és az autóbusz-pályaudvarokon is viselni kell. Az egészségügyi intézményekben és a tömegközlekedési eszközökön eddig sem lehetett maszk nélkül tartózkodni.

A montenegrói közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint amennyiben ez az intézkedés nem hoz látható eredményeket, szigorúbb lépésekre lesz szükség. Az utóbbi héten Montenegróban naponta átlagosan ezer új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg 6398 fertőzöttet tartanak nyilván. A járvány kezdete óta az Adria-parti országban 243 768-an fertőződtek meg és 2729-en haltak bele a betegség szövődményeibe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás