promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyű támadás érte Putyin helyettesét, a merényletet akár oroszok is elkövethették
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szintetikus mérget használtak az elvetők, a politikussal azonnal kórházba rohantak.

A 71 éves Nyikolaj Patrusev (vezérképünkön jobbra) ritkán szerepel a nemzetközi hírekben, pedig Putyin orosz elnök egyik közeli emberéről, hűséges bizalmasáról van szó. Mindent elárul róla, hogy 1999 és 2008 között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (vagyis a hajdani KGB) igazgatójaként dolgozott.

A belső körhöz tartozó politikusról nemrég kiderült, hogy sikeresen túlélt egy merényletkísérletet. Az ismeretlen elkövetők (akik természetesen oroszok is lehettek) szintetikus mérget használtak, ám Patrusev alighanem felismerhette a kezdeti tüneteket, mert azonnal a kórházba száguldottak vele.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy megérkezett a moszkvai otthonába. A helyzet azért is pikáns, mivel Patrusev lenne az, akinek Putyin akadályoztatása esetén ideiglenesen átadnák az elnöki hatalmat. Ha például az orosz vezetőnél műtétre kerülne sor, mint azt gyakran rebesgetik, akkor a 71 éves egykori KGB-főnök vezetné átmenetileg az országot.

Patrusev nagy támogatója volt a kezdetektől az Ukrajna elleni inváziónak, ezért kézenfekvő volna azt feltételezni, hogy ukránok állnak a merényletkísérlet hátterében, de Oroszországban azért sohasem ilyen egyszerű a helyzet.

Az esetet, illetve az azzal kapcsolatban elindult nyomozást a Kreml igyekezett titokban tartani, ám az információ most mégis kiszivárgott. Feltehetően akkor sem tudunk meg többet a vizsgálat eredményéről, ha a hatóságoknak sikerül felgöngyölíteniük az ügyet, de könnyen elképzelhető, hogy belső leszámolási kísérletről volt szó.

„Úgy tudjuk, hogy Nyikolaj Patrusev rosszul érezte magát este, közvetlenül azután, hogy hazatért a munkából. A biztonságiak azonban gyorsan intézkedtek, rögtön eljuttatták egy orvoscsapathoz”

– közölt részleteket egy informátor a Daily Star című lapban. Az is kiderült, hogy a segítségnyújtás után a politikust stabil állapotba hozták, és hamarosan haza is engedték. A kórházban állapították meg a mérgezés tényét, illetve azt, hogy alighanem a bőrén keresztül juthatott be a szervezetébe (például megérintett valamit). Mivel a mérget alacsony koncentrációban kapta meg, ezért sikerült megúsznia az esetet. Putyint csak azután értesítették a dologról, hogy Patrusev már jobban lett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás