Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rákot okozhat, de mi magyarok rengeteget fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből

Rákot okozhat, de mi magyarok rengeteget fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből

Élet

Rákot okozhat, de mi magyarok rengeteget fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből

Élet

Toronicza Péter 17:48

Magyarországon sokan indítják vagy zárják a napot ezekkel az élelmiszerekkel.

Valószínűleg elég kevés magyarországi háztartás van, aminek ne lenne a hűtőjében egy kis felvágott. A Magyar Élelmiszerkönyv a húskészítmények között négy nagy termékcsoportot és kiemelt kategóriákat is megkülönböztet. A felvágottak, a szalámik, a sonkák és az érlelt kolbászok mellett nevesíti többek közt a párizsit, a virslit vagy az angolszalonnát is.

A Kométa a honlapján is felhívja a figyelmet arra, hogy a felvágottaknál szabályozva van, hogy minimum mennyi fehérjét (12%), illetve, maximum mennyi vizet (70%, ami nem csak hozzáadott vizet jelent, hanem a húsban természetesen jelen lévő vizet is), zsírt (35%) és nátrium-kloridot (2,2%) tartalmazhat.

A felvágottak hústartalma legalább 50% kell, hogy legyen. Ha a csomagoláson azt olvassuk, hogy „szelet”, akkor az azért van, mert hiába néz ki úgy, nem nevezhetik felvágottnak, mivel valamelyik követelménynek nem felelt meg.

Most a Francia Élelmiszerbiztonsági Hivatal által közzétett egy tanulmányt, hogy sajnos van kapcsolat a feldolgozott húsok, a nitrátok és vastagbélrák között, ezért javasolják a nitrát és nitrit használat csökkentését.

A nátrium-nitritet egy bénulást okozó baktérium elszaporodásának megelőzése érdekében adják a húsokhoz – számolt be róla az Euronews. Azért sem árt megnézni a csomagolást, mert forgalomba kerülő felvágottak nagyobb részében van ilyen adalékanyag.

A francia kormány bejelentette, hogy még ebben az évben tervet dolgoz ki az adalékanyagok használatának csökkentésére, pedig nálunk jóval kisebb mennyiségben fordul elő ez, mint bárhol máshol a világban.

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria