promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rákot okozhat, de mi magyarok rengeteget fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon sokan indítják vagy zárják a napot ezekkel az élelmiszerekkel.

Valószínűleg elég kevés magyarországi háztartás van, aminek ne lenne a hűtőjében egy kis felvágott. A Magyar Élelmiszerkönyv a húskészítmények között négy nagy termékcsoportot és kiemelt kategóriákat is megkülönböztet. A felvágottak, a szalámik, a sonkák és az érlelt kolbászok mellett nevesíti többek közt a párizsit, a virslit vagy az angolszalonnát is.

A Kométa a honlapján is felhívja a figyelmet arra, hogy a felvágottaknál szabályozva van, hogy minimum mennyi fehérjét (12%), illetve, maximum mennyi vizet (70%, ami nem csak hozzáadott vizet jelent, hanem a húsban természetesen jelen lévő vizet is), zsírt (35%) és nátrium-kloridot (2,2%) tartalmazhat.

A felvágottak hústartalma legalább 50% kell, hogy legyen. Ha a csomagoláson azt olvassuk, hogy „szelet”, akkor az azért van, mert hiába néz ki úgy, nem nevezhetik felvágottnak, mivel valamelyik követelménynek nem felelt meg.

Most a Francia Élelmiszerbiztonsági Hivatal által közzétett egy tanulmányt, hogy sajnos van kapcsolat a feldolgozott húsok, a nitrátok és vastagbélrák között, ezért javasolják a nitrát és nitrit használat csökkentését.

A nátrium-nitritet egy bénulást okozó baktérium elszaporodásának megelőzése érdekében adják a húsokhoz – számolt be róla az Euronews. Azért sem árt megnézni a csomagolást, mert forgalomba kerülő felvágottak nagyobb részében van ilyen adalékanyag.

A francia kormány bejelentette, hogy még ebben az évben tervet dolgoz ki az adalékanyagok használatának csökkentésére, pedig nálunk jóval kisebb mennyiségben fordul elő ez, mint bárhol máshol a világban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás