promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kezd aggasztóvá válni, amit Elon Musk művel az űrben – ördögi tervei vannak?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy köpködi a műholdakat az új űrjárgánya, mint a PEZ-cukorkákat.

Elon Musk kétségkívül korunk egyik leginnovatívabb nagyvállalkozója, akinek nem is a Föld, hanem a Naprendszer jelenti a játszóterét. Legújabb ötlete szerint a SpaceX nevű vállalata által készített, 216 millió dollárba kerülő Starship rakétája úgy fogja kiköpködni a világűrbe a műholdakat, mint egy PEZ-cukorka adagoló.

Nem lenne csoda, ha valóban ez az édesség inspirálta volna Muskot, aki nem riad vissza a szokatlan és formabontó ötletektől. A Starlink szatelliteket arra találta ki, hogy a segítségükkel bárhol lehessen netezni bolygónkon. Ez elsősorban az elmaradott térségek számára jelent segítséget, de a harcoló ukránok is jó hasznát veszik.

Az újdonságról készült videón mindössze annyi látszik, hogy az űrben tartózkodó rakétából kettesével röppennek ki a lemezszerűen lapos műholdak. Ezek már új generációs szatellitek lesznek, amelyeket Starlink V2.0 névre kereszteltek el. Nem is a Falcon 9 rakéta, hanem a Starship segíti majd őket a pályára állásban.

Musk elmondása szerint az első műhold már készen is van, és bár az animáción nem látszik, de valójában nem is olyan kicsik, hanem nagyjából 7 méter hosszúak. Ezért kellett tehát új rakétát készíteni, a régi ugyanis egyszerűen nem bírná el az objektumokat. Négyszer nehezebbek a korábbi szatelliteknél, a tömegük meghaladja az 1,2 tonnát.

Ezzel két legyet ütnek egy csapásra, hiszen az új generációs műholdak mellett megalkotják a Starship hordozórakétát is, amely a maga nemében a világon a legnagyobb lesz, hiszen egyszerre akár 100 tonnányi terhet is a világűrbe tud juttatni.

A Starlink hálózat jelenleg 2000-nél is több, alacsony Föld körüli pályán keringő műholdból áll, de így a rendszer alighanem villámgyorsan tovább fog majd bővülni. Csak remélni lehet, hogy Musknak nincsenek egyéb – titkos – tervei is vele, és valóban az emberiség hasznát fogja szolgálni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás