Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Cápát videóztak a horvát tengerparton

Cápát videóztak a horvát tengerparton

Élet

Cápát videóztak a horvát tengerparton

Élet

Helmeczi Benjamin 11:31

Felvétel készült az emberre is veszélyt jelentő ragadozóról.​

Újra cápát láttak a horvát tengerpart közelében. Nemrég egy amatőr videó került fel a Rent a boat nevű Facebook-oldalra az alábbi, humoros szöveggel:

„Cápákkal történő búvárkodást szervezünk”.

A felvételen jól látszik, hogy egy méretes cápa úszkál békésen a Sibenik-Knin megyéhez tartozó Pirovac település partjainál. A szakértők szerint a mozgásából ítélve minden bizonnyal egy kékcápáról lehet szó, ami azért furcsa, mert ritkán fordul elő, hogy ez a cápafaj ilyen közel merészkedik a parthoz. A szakértők szerint ha mégis partközelbe úszik, annak az oka az élelemkeresés, vagy az, hogy igyekszik megszabadulni a parazitáktól.

Az Adriai-tengerben 29 cápafaj él, ebből az egyik a kékcápa, amit veszélyeztetett fajként tartanak számon.

A kékcápáról tudni kell, hogy kiváló szaglása van, ebben talán az összes cápafajt felülmúlja. Több száz méterről is megérzi a vér szagát. Nagyobb halakat - köztük kisebb cápákat -, kalmárokat, rákokat, teknősöket, fókákat, delfineket, dögöket és hulladékot esznek. Bár ritkán támad az emberre, ettől függetlenül veszélyes lehet rá. A hím kékcápa 1,8-2,5 méter hosszú lehet, ezzel szemben a kifejlett nőstény akár 3 méteresre is megnőhet. Hetente ezer kilométernél nagyobb távolságot is képes megtenni.

Borítókép: Flickr