promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin elnök május 9-én bejelent valamit, aminek a világ biztosan nem fog örülni
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az oroszok a győzelem napjára készülnek, és muszáj valami nagy durranással előállni.

A két hónapja tartó orosz-ukrán háború már eddig is bővelkedett riasztó eseményekben és fordulatokban, de most egy olyan dátum felé közeledünk szélsebesen, amely alighanem újabb csavart hoz el ebben a borzalmas konfliktusban.

Putyin orosz elnök már többször hangoztatta, hogy május 9-én nagy bejelentést akar tenni. Oroszországban ez a dátum a Győzelem Napja, hiszen 1945-ben ekkor ért véget a második világháború európai szakasza, jelentős részben a szovjet csapatok áldozatának és hősiességének köszönhetően.

Putyin eleinte alighanem azzal kalkulált, hogy május 9-én már a végső győzelmet jelentheti be Ukrajna ellen, de most feltehetőleg annak is örülne, ha a jelenleg 90 százalékban birtokolt Luhanszk megye az ölébe hullna addigra.

A háború vége egyelőre aligha jön el, sőt örülhetünk, ha az oroszok nem kapcsolnak még magasabb fokozatba. Pedig erre is jó esély mutatkozik, elemzők szerint ugyanis az orosz elnök nem a szimbolikus győzelmet fogja bejelenteni, hanem bevezeti a hadiállapotot, illetve részleges vagy teljes mozgósítást rendel el a moszkvai parádén.

„Ez százezres nagyságrendben hozhatja képzett tartalékosok bevonását a harci cselekményekbe, igaz, nem azonnal, minthogy az ő felkészítésük, a tudásuk felfrissítése is hónapokat vehet igénybe. Egy ilyen döntés valószínűsége több mint 50 százalék”

– idézte a 444.hu oldal Rácz András külpolitikai szakértőt. Putyin elnök úgy gondolkodik, hogy a hajdani Szovjetunióhoz tartozó államok ma sem tekinthetők szuverénnek, ezért igyekszik azokat folyton megregulázni. Félő, hogy Ukrajna déli és keleti részének megszerzése után Moldova lesz a következő áldozat, és ki tudja, hol áll meg az orosz hadigépezet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás