promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin szembesítette Európát az igazsággal, aztán figyelmeztetett mindenkit
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orosz elnök figyelmeztette egész Európát.

Európának nincs más választása, továbbra is használniuk kell az orosz energiát - állítja Vlagyimir Putyin, aki egyben "rendkívül fájdalmas" gazdasági következményekre figyelmeztetett, ha a kontinens megpróbálja helyettesíteni az olaj- és gázellátást.

„Egyszerűen nem létezik olyan helyettesítő, ami megfelelne Európának”

- idézte az orosz elnököt a BBC.

Putyin hozzátette, hogy ha például Európa az Egyesült Államokból akarja megoldani az energia pótlását, az sokkal drágább lesz majd a fogyasztóknak.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes nemrég úgy fogalmazott, hogy Európa valószínűleg még 5-10 évig nem talál majd "ésszerű alternatívát" az Oroszországból származó olaj- és gázszállításokra, és az európai ipar sorsa a kontinens politikusainak racionalitásától függ.

A volt energiaügyi miniszter elmondta, hogy Oroszország az Európai Unióba szállított olaj mintegy 30 százalékát, míg a gáz 40 százalékát adja. Novak szerint Európa egyebek között azzal reméli kiváltani az orosz energiahordozókat, hogy diverzifikálja a forrásokat, felgyorsítja a megújuló energiaforrásokra való átállást, a fűtési rendszerekben pedig más tüzelőanyagokkal helyettesíti a gázt. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy így már az év végéig kétharmadával csökkenhet az orosz gáz iránti kereslet.

A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint az OPEC-országok már belátták, hogy nem tudják helyettesíteni az orosz kőolajat, de kitért arra is, hogy márciusban visszaesett a szélerőművek energiatermelése, és egyelőre korai a megújulókat stabil forrásnak nevezni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás