promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tankokat küld az USA az ukránok megsegítésére, és ezzel a háború veszélyesebb szintre lép
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kelet-európai államok is közreműködnek az akcióban. Magyarország kimarad?

Áprilistól megváltozott az Ukrajnában dúló háború képe, hiszen az oroszok taktikát váltottak, és immár a Donbasz (vagyis a nehézipari-bányászati központ Donyec-medence), illetve a déli, Fekete-tenger menti területek megszerzésére koncentrálnak.

A jelenleg kereken 30 tagállam alkotta NATO eddig kényesen ügyelt arra, nehogy belekeveredjen a harcokba, bár már hónapok óta munícióval és korszerű fegyverekkel tömi az ukránokat. A támogatás – úgy tűnik – most új szintre léphet.

A katonai szövetség vezető erejének számító Egyesült Államok ugyanis elhatározta, hogy tankokat is küld a Donyec-medence megvédése céljából, és ezzel a konfliktus kétségkívül új szintre lép.

Az USA nem a saját haderejét és katonái életét teszi kockára, hanem – tragikomikus csavarként – szovjet gyártású harckocsikkal segíti az ukránokat. Ezt a technikát Zelenszkijék ismerik, vagyis nem kell időt tölteni a betanulással, bár az egyelőre nem világos, honnan származnak a tankok, és mennyit kapnak belőlük északkeleti szomszédaink.

„Ma beszéltem Mariupol védőivel. Bárcsak az ő bátorságuk 1 százalékával rendelkeznének azok, akik 31 napja gondolkodnak azon, hogyan tudnának adni nekünk néhány tucat tankot és repülőt”

– próbált nyomást gyakorolni Zelenszkij elnök a nyugatra, azzal is megvádolva őket, hogy pingpong-politikát folytatnak, vagyis nem köteleződnek el egyértelműen mellettük, hanem alkalmanként az orosz érdekeket is nézik.

Az ukránok egyébként nem ülnek a babérjaikon, a csatatereken eddig mintegy 160 orosz tankot zsákmányoltak, amit be tudnak vetni a harcokban. A Forbes értesülései szerint a szlovákok és a lengyelek is készek a régi, de modernizált T-72-es tankjaikból átadni az ukránoknak, illetve a csehek is mutatnak hajlandóságot ez iránt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás