promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszavonulnak az oroszok, ez a szégyen hosszú időre ráég a legyőzhetetlennek tartott hadseregükre
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ismét a Donyec-medencére koncentrálnak, ezzel Kijev talán fellélegezhet.

Egy hónapig próbálkoztak az oroszok az ukránok megtörésével, végül azonban elfogyott a lendület, és a pénz, paripa, fegyver, emiatt visszavonulásra kényszerülnek. Mindezt megpróbálják arcvesztés nélkül végrehajtani, de a szégyen most hosszú időre ráég a legyőzhetetlennek tartott hadseregükre.

A hivatalos orosz magyarázat szerint a hadműveletek első fázisa véget ért, és most az (orosz-ukrán keveréknyelven) Donbaszként emlegetett Donyec-medence „rendjének” biztosítására koncentrálnak. Közben elesett mintegy 15 ezer katonájuk, bár ennek csak a tizedét ismerik be.

Putyin elnök – egyedüliként a világban – már február végén elismerte Ukrajna két megyéjének, Donyecknek és Luhanszknak a függetlenségét. A népköztársaságokká vált területek alkotják a tulajdonképpeni Donyec-medencét, vagyis az oroszok több heti csatározás után elérkeztek oda, ahonnan elindultak: a teljes Ukrajna helyett „csupán” az értékes bányavidéket és nehézipari régiót lesznek képesek majd birtokolni.

Ez persze önmagában is nagy érvágás Zelenszkij elnökéknek, és ha békét akarnak, alighanem kénytelenek lesznek lemondani a Donbaszról, bár a háború előtt annak csak a 40 százalékát birtokolták az oroszbarát szeparatisták. Putyin tehát, ha úgy vesszük, végül a kisebbik célját elérheti.

A nyilvánvaló katonai kudarcot azzal próbálják takargatni, hogy eleve is a Donyec-medence megkaparintását nevezik meg (most, utólagosan) fő célként. Ezért jelenthette be diadalmasan Szergej Rudszkoj tábornok is a következőket:

„A hadműveletek első része lényegében lezárult. Az ukrán harci erőt sikerült jelentősen csökkentenünk, ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy végrehajtsuk fő célunk, a Donbasz felszabadítását. Az elemzők gyakran elcsodálkoznak azon, hogy miért vettünk blokád alá bizonyos ukrán városokat. Ezekre az akciókra azért volt szükség, hogy az ukrán erőknek olyan károkat okozzunk a katonai infrastruktúrában, felszerelésben és állományban, hogy ne legyenek képesek megakadályozni a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok teljes felszabadítását.”

A vereséget győzelemként beállító nyilatkozat, a részleges orosz visszavonulás akár jó hír is lehetne, hiszen a háború közeli lezárását jelezheti előre, kérdés azonban, hogy az ukránoknak, illetve a világ közvéleményének megfelelő megoldás lesz-e a Donyec-medence orosz kisajátítása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás