promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért jönne rosszabb az Omikron vírus után? Világszerte kezdik eltörölni a szigorításokat
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Áprilistól a britek is úgy veszik, hogy talán örökre vége a járványveszélynek.

A britek megunták a vacakolást és a bezártságot, Boris Johnson miniszterelnök bejelentette, hogy vége az ingyenes Covid-tesztek és a kötelező karanténok időszakának. Ezzel lényegében a politika arra az álláspontra helyezkedett, hogy a koronavírus immár nem veszélyesebb bármi más, az emberek életében alkalmanként felbukkanó kórokozónál.

Csaknem két év után a britek tehát fellélegezhetnek, aki pedig túlságosan aggodalmaskodó, az április 1-től már csak 3 fontért (nagyjából 1300 forintért) vehet Covid-tesztet magának – ezt eddig ingyenesen kapták az állampolgárok a szigetországban.

Az általános teszteléseknek is véget vetnek áprilistól, a miniszterelnök szerint elkezdődött a vírussal való együttélés időszaka. Aki megbetegszik, annak 5 napig tartó otthon tartózkodást javasolnak, ám ezt nem teszik kötelezővé.

Miközben Boris Johnson a kitartó népet és önmagát ünnepli, néhány szakember arra figyelmeztet, hogy a koronavírus az előttünk álló években is folyamatosan mutálódni fog. Arra pedig nincs garancia, hogy a jelenleg domináns Omikron változatnál nem jönnek veszélyesebb variánsok.

„Minden bizonnyal eljutunk olyan variánshoz, amely az Omikronnál gyakoribb esetekben igényel kórházi ellátást. Egyébként a mai helyzet is rosszabb lenne, ha az emberek nem ügyelnének arra, hogy ne adják át másoknak a fertőzést”

– intett óvatosságra Chris Whitty tisztifőorvos, már csak hivatalból is. A felszabadítás időszerűségét egyébként magyar szakemberek is elismerik, a Pfizerrel bő egy évtizede együttműködő szegedi kutatóorvos, Dr. Letoha Tamás például ezt posztolta a napokban:

„Amikor már a fejlett világ tudósai kezdik felhívni a figyelmet mindarra, amit a hétköznapi emberek józanabbik része már ösztönösen érez – azaz, hogy az orvostudomány jelenlegi technológiai fejlettségét tekintve egy Omikron igenis kezelhető vírus –, a normálisabb nyugat-európai politikusok pedig ennek megfelelően intézkednek, hazánk politikusai még tolnak egyet a képmutató szocializmus szellemét remekül továbbörökítő jóemberkedés kreténométerén.”

Az óvatosság ugyanakkor idehaza talán még nem árt, hiszen az ötödik hullám még mindig nem ért leszálló ágba. Február 21-én 4740 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 177-en voltak lélegeztetőgépen, 131 honfitársunk pedig elhunyt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás