promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kutatóorvos: „Arra kértek, hogy mondjam súlyosnak az omikron variánst, de visszautasítottam”
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az új vírusmutációval elsőként találkozó dél-afrikai szakemberre Európából próbáltak nyomást gyakorolni.

A dél-afrikai Angelique Coetzee azonosította elsőként a koronavírus omikron variánsát, illetve látta el az első betegeket. Az orvos és egészségügyi szakértő akkor örömmel állapította meg, hogy az már enyhébb lefolyású megbetegedést okoz, ám – állítása szerint – Európából nyomást gyakoroltak rá, hogy ezt nyilvánosan ne hangoztassa.

„Arra kértek, hogy tartózkodjak az ilyen kijelentésektől, és mondjam azt, hogy ez egy súlyos betegség. Visszautasítottam”

– mondta a nő, akivel a német Die Welt című lap készített interjút a témáról. Az omikront 2021 novemberének végén azonosította, ám tapasztalatai szerint ez a vírusvariáns már „csak” végtagfájdalmakat és fáradékonyságot okozott, elsősorban a fiatalabbakat támadva. Az idősebbekről azért tudott kevesebb adatot szerezni, mert Dél-Afrikában a népesség mindössze 6 százaléka 65 év feletti.

Coetzee mindezzel együtt nem pontosította, hogy kik akartak nyomást gyakorolni rá, csupán holland és brit kormányzati köröket emlegetett. A doktornő legutóbb annyival egészítette ki a korábban is elmondottakat, hogy az omikron az oltatlanok körében azért veszélyesebb következményekkel járhat.

„A lefolyás túlnyomórészt enyhe. Nem azt mondom, hogy az új vírusvariáns nem okozhat megbetegedést, csak azt, hogy enyhe tünetekkel jár. A WHO definíciója szerint akkor beszélünk enyhe lefolyásról, ha a beteg otthon is ápolható, és nincs szüksége oxigénellátásra, kórházi gondozásra”

– fejtegette Coetzee. A véleményét alighanem dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos is osztja, aki bő egy évtizede működik együtt a Pfizerrel, és a Die Welt cikkét maga is megosztotta a Facebook-oldalán.

„Sok kormány túlreagál. Pedig nem segít, ha lezárják a határokat, mert a vírus nem áll meg a határokon. A jövőbeni hullámok ellen a sokoldalú védekezés segíthet. Igen, fontos a vakcinázás, de előbb maszkviselésre és távolságtartásra kellene kérni az embereket, ne forduljunk azonnal gyógyszerészeti termékekhez”

– javasolja a dél-afrikai orvosnő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás