promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Martin Scorsese a betegségéről vallott: „Talán nem jövök ki élve belőle”
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világhírű rendezőnek gyerekkora óta törékeny az egészsége, sőt 1978-ban kis híján meghalt.

Novemberben ünnepelte 79. születésnapját a modern filmművészet egyik nagy öregje, Martin Scorsese. Az olasz-amerikai származású, Oscar-díjas filmrendező ennek kapcsán összegezte eddigi életét, amely tele volt jó néhány életveszélyes fordulattal.

1978-ban állt először közel a halálhoz, mégpedig egy olyan egészségügyi probléma révén, amelytől mind a mai napig szenved. Akkoriban forgatta a New York, New York című musicalt Liza Minnelli és Robert De Niro főszereplésével, a szervezete pedig váratlanul csődöt mondott.

Az akkor 35 éves Scorsese nemcsak a nagy hajtástól készült ki, de a drogoktól is, valamint a gyerekkorában kialakult, de addig figyelmen kívül hagyott nyavalyájától. A rendező ugyanis asztmás, amely megfelelő ellátás nélkül igen súlyos kimenetellel járhat.

Scorsese is hamar kórházba került, mégpedig életveszélyes állapotban, amit olyan fiatalon el sem tudott volna képzelni. Félrekezelte magát, és ennek következtében közel 50 kilót fogyott, ami elképesztő megterhelést jelentett a szervezetének.

„10 napon keresztül tartottak kórházban, az orvosok mindent elkövettek értem, én pedig rájöttem, hogy nem akarok meghalni, és nem akarom elvesztegetni az életemet”

– tett szívszorító vallomást a sztárrendező. Rászokott az imádkozásra, és úgy érezte, hogy oka volt annak, amiért az égiek akkor megmentették. Egy csapásra átalakult az élete, úgy érezte, mintha – János evangéliumával szólva – vakból hirtelen látóvá vált volna.

Az asztma később is megkeserítette az életét, a koronavírus-járvány idején pedig különösen aggodalmaskodóvá vált, amint azt az olasz katolikus lap, a La Civiltà Cattolica számára elárulta:

„Egyre mélyebb lett a nyugtalanság bennem, felismertem, hogy ebből talán nem jövök ki élve. Asztmás voltam egész életemben, ez a vírus pedig éppen a tüdőt támadja nagy erővel. A házam egykor menedék volt, aztán erődöt jelentett számomra, most pedig szinte börtönt”

– utalt Scorsese arra, hogy a veszélyeztetettsége miatt nem igazán mer közösségbe járni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás