promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sok európai országban ma munkaszüneti nap van, és bizony lehetne Magyarországon is
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A vízkereszt a karácsony levezetése, amikor kicsit ki tudnánk kapcsolni az agyunkat, de nálunk ez nem számít nemzeti ünnepnek.

Akik nagy focirajongók azok tudják, hogy Olaszországban ma rengetegen mennek ki a meccsekre, mivel ilyenkor rendeznek egy fordulót a Seria A-ban. Ez annyira nem megszokott hétköznap, de az olaszoknál a január 6-a, vagyis a vízkereszt munkaszüneti napnak számít.

Olaszországban január 5-ről , 6-ra virradó éjjel érkezik a ronda, de jóságos boszorkány, hogy megajándékozza a gyerekeket. Ő is a kéményen keresztül jut be a házakba, akárcsak a Mikulás.

A hosszú orrú, seprűnyélen érkező boszorkány története is régi időkre nyúlik vissza. Antik római szokásból alakult ki, mára már kicsit átalakult és a gyümölcs helyett drágább meglepetésekkel is  megajándékozza a jó gyerekeket, míg a rosszak szenet kapnak ajándékba. Ilyenkor országszerte rendeznek ünnepségeket, és ezért vannak meccsek is.

Spanyolországban sem a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékot, hanem a napkeleti bölcsek január 6-án vízkeresztkor.

Az ünnephez számos népszokás kötődik, de ezek közül nálunk már csak az él, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát

Mondhatjuk azt is, hogy a vízkereszt a karácsony ünnepének zárónapja. Sajnos Magyaroszágon nem számít munkaszüneti napnak, de ez igazán megváltozhatna, hogy ilyenkor is kicsit ki tudják kapcsolni az agyukat az emberek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás