promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szoktál úgy enni, hogy igazából nem is vagy éhes? Így tehetsz ellene!
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokszor úgy tömjük magunkba a falatokat, hogy közben a testünknek nincs is rá szüksége. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy igazán éhesek vagyunk-e?

Hányszor fordult már elő, hogy csakúgy berobogtál a spájzba és az étkezések között betoltál egy tábla csokit vagy egy zacskó chipset? Esetleg rendszeresen rájársz a hűtőre? Nos, lehet itt az ideje elgondolkozni, hogy mi áll az éhséged hátterében. 

Az evés természetesen nem csak egy biológiai szükséglet. 

Része a társasági együttléteknek, feldobja az ünnepeket, és ami még fontosabb: javítja a hangulatunkat. A probléma azonban ott kezdődik, amikor valaki mérhetetlenül kedvjavítóként nyúl az étel után. Ennek következményeként is hízunk el, romlik az egészségügyi állapotunk, és hosszútávon egyúttal a mentális jóllétünk is. 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne csak ész nélkül majszoljunk?

A mindful (azaz tudatos) étkezés segít felismerni a valódi, fiziológiás éhséget és ezáltal megkülönböztetni azt az érzelmi éhségtől. 

Ha szomorúak vagyunk eszünk, ha jó a kedvünk eszünk, ha mérgesek vagyunk eszünk... Próbáljunk megállni egy pillanatra étkezés közben! Vegyük szemügyre az ételt alaposan, szagoljuk meg, vegyük a szánkba lassan és ízlelgessük. A lényeg, hogy próbáljuk meg ítéletmentesen szemügyre venni a helyzetet: ne ostorozzuk magunkat, amiért megint nassolunk! Csak vegyünk egy mély levegőt és hallgassunk az ösztöneinkre!

A mindful étkezés ilyenkor kapcsol be és mutatja meg nekünk, hogy mire van a testünknek szüksége valójában. Lehet, hogy már éppen teli van a bendőnk és gondolkozás nélkül vennénk be a következő falatot, de ha tudatosan hátra tudunk lépni egyet és megvizsgálni a helyzetet, akkor a rossz szokást is nyakon csíphetjük. 

Gyakorolhatjuk ezt az egyszerű technikát egy szokásos ebéd vagy vacsora alatt is, amikor megtapasztalhatjuk milyen az, amikor igazán éhesek vagyunk. 

Enni vagy nem enni - ez itt a kérdés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás