promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet királynő váratlan döntésre jutott - senki se gondolta volna, hogy 95 évesen fogja ezt megtenni
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A martinit dobta, de gint, likőrt és bort még mindig rendszeresen fogyaszt.

Hosszú hetek óta betegeskedik II. Erzsébet brit királynő, aki áprilisban töltötte be a 95. életévét, így a gyengélkedésén nem szabad csodálkoznunk. Igaz, az édesanyja, Elizabeth Bowes-Lyon (vagyis Erzsébet anyakirályné) 101 esztendősen hunyt el, de ő csak felesége volt a „dadogós” VI. György királynak, az uralkodói jogokat nem gyakorolta.

II. Erzsébet tehát a szűkebb családja kijelentései szerint a korához képest jól van. Igaz, szakítania kellett néhány megterhelő szokásával, például – mint a napokban kiderült – az esti italozással is.

Senki ne gondoljon persze féktelen, vad tivornyákra, a királynő csupán egy pohár száraz martinit kortyolgatott el minden lefekvés előtt. A vacsorákhoz viszont továbbra is megkóstol egy kis finom bort, legalábbis Demetri Walters királyi sommelier szerint.

Erzsébet elsősorban az ízületi problémái miatt csökkentette a napi elfogyasztott alkoholmennyiséget. A brit sajtómunkások cinikus megjegyzése szerint néha pedig ráfér az ital, figyelembe véve, hogy micsoda zűrzavart keltett az udvar körül András herceg, illetve Harry és Meghan az utóbbi időkben.

„Én szoktam bort választani a királynőnek, aki meglehetősen válogatós, különösen azóta, hogy a korábbinál kevesebbet szabad innia”

– árulta el az udvari borszakértő Walters. Ő korábban a Berry Bros cégnél dolgozott, amely a palotába is szállított, de egy ideje már független tanácsadóként járatos a legfelsőbb körökbe. Amikor éppen nem Erzsébet körül legyeskedik, akkor Michelin-csillagos szakácsokkal dolgozik az étlapokon.

Amíg a királynő férje, Fülöp herceg élt, addig sörszakértőként is közre kellett működnie, mert a férfi jobban kedvelte a habzó, keserű nedűt. Walters elmondása szerint Erzsébet gint, Dubonnet likőrt és német bort iszik rendszeresen, a száraz martinivel pedig pár hónapja hagyott fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás