Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Tömegmészárlásra készülnek az európai állatkertekben, az állatvédők tiltakoznak az embertelen terv ellen

Tömegmészárlásra készülnek az európai állatkertekben, az állatvédők tiltakoznak az embertelen terv ellen

Élet

Tömegmészárlásra készülnek az európai állatkertekben, az állatvédők tiltakoznak az embertelen terv ellen

Élet

Promotions 11:11

Óriási felháborodást keltett az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének terve, hogy hím gorillákat öljenek le, akik véleményük szerint túl zsúfoltan élnek az állatkertekben. Az állatvédők azonnal tiltakozásba kezdtek, és követelik, hogy tömegmészárlás helyett a Szövetség inkább engedje vissza ezeket az egyedeket a vadonba.

A nyugati síkvidéki gorilla a négy gorilla alfaj közül a legkisebb termetű, két lábra állva 122-183 centiméteres. Egy síkvidéki gorillán végzett vizsgálat 70 és 90 közötti IQ-szintet állapított meg - az emberek átlagos IQ-szintje 100, a legtöbb emberé valahol 85 és 115 között van. A gorillák a vadonban súlyosan veszélyeztetettek. Pontos egyedszámuk nem ismert, mivel Afrika legsűrűbb és legtávolabbi őserdeiben élnek, de a vadorzás és a betegségek miatt számuk több mint 60 százalékkal esett vissza az elmúlt 20-25 évben. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által felügyelt 69 intézményben 463 egyed él - 212 hím, 250 nőstény és egy egyelőre ismeretlen nemű példány.

A The Guardian-hez nemrég eljutott egy dokumentum, mely szerint az állatkerti túlszaporulat problémájának potenciális megoldásaként felmerült a felnőtt egyedülálló hímek megölése, kasztrálása vagy életük nagy részében magányos ketrecben tartása.

A gorilla akcióterv, amelyet az állatkertek érintett részlegei kaptak meg, az állatok leölését tartja a "legmegfelelőbb eszköznek biológiai szempontból", de kiemeli, hogy ez a döntés népszerűtlen a nagyközönség szemében, mivel "könnyű a gorillákkal szimpatizálni", erőteljes érzelmi választ válthat ki a közönség és az állatkerti dolgozók körében, amelyet a közösségi média csak tovább erősít. Mindez károkat okozhat az állatkerteknek és egyéb intézményeknek.

Tudniillik amikor a hím gorillák elérnek egy bizonyos kort, az állatkertek nem szívesen tartják őket csupa hímekből álló csoportban az erőszakos összecsapások nagy veszélye miatt. Vegyes csoportokban szintén vonakodva tartják őket, mivel az együttlétükből születő utódok tartására nincs hely. A túlszaporulat miatt hasonlóképpen nem javasolják más fajok, például a fehér tigrisek, pumák és ocelotok szaporítását az európai állatkertekben.

Damian Aspinall, állatvédő és állatok visszatelepítésével foglalkozó szakember, aki Kentben üzemeltet vadvédelmi parkot, úgy véli, a gorillákat a kiselejtezés helyett vissza kellene vinni a vadonba.

„Szomorú nap ez a zoológus közösség számára, ha a gorillák kiselejtezését fontolgatják, amikor nagy esély van a gorillák visszavadítására. Ahogy például az Aspinall Alapítvány is teszi harminc éve: több mint 70 gorillát telepítettek a vadonba"

- mondta a szakember.

Persze egyes kutatók rögtön találtak ellenérvet a visszavadítás ellen, ugyanis azon a véleményen vannak, hogy sok esetben túl bonyolult az állatok visszavadítása és nincs is elég élőhely ahhoz, hogy biztonságosan szabadon engedhessék őket úgy, hogy elkerüljék a más fajokkal, köztük az emberekkel történő konfliktusokat. Ráadásul a visszatelepített egyedek olyan betegségeket hordozhatnak, amelyek megsemmisíthetnek vadon élő populációkat.

Az állatvédők fellépése viszont máris hozott némi eredményt, ugyanis a Szövetség szóvivője bár elismerte, hogy a gorillakérdés kezelésének tervében szerepel a leölés is, de megfelelő körülmények között támogatják a visszavadítást is.

VIDEÓ: Amikor egy 4 éves kisfiú beesett az állatkerti gorillákhoz

Borítókép: Profimedia