promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyanús körülmények közt halt meg a Lotus alapítója – de mi köze ennek a Vissza a jövőbe filmekhez?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A DeLorean megálmodója nagy svihák volt, és bűnre csábította a legendás tervezőt is.

Az angol tervező és feltaláló, a Lotus márka alapítója, a legendás Colin Chapman 1982-ben szívinfarktus következtében meghalt. Mindössze 54 éves volt, ezért hamarosan felröppent a hír, hogy talán gyilkosság történt, az alkalmazott szer pedig az Agatha Christie-krimikből is ismert Digitálisz lehetett.

A mérgező piros gyűszűvirágból (Digitalis purpurea) kivont hatóanyagot, a digitoxint szívelégtelenség kezelésére használják. A hatásos és mérgező dózis között kicsi a különbség, a szívfrekvencia megváltozása, a hányinger, hányás, látási zavarok pedig akár infarktusra is emlékeztethetnek, ezért nem mindig egyszerű megállapítani, ha ennek a túladagolása vezet egy személy halálához.

Fotó: Profimedia / Colin Chapman

A zseniális Chapman szenzációs sikereket ért el a Forma–1-ben, de (ha valóban gyilkosság történt) nem emiatt kellett meghalnia. Mindenesetre gyanús, hogy nem sokkal korábban esett át egy alapos orvosi vizsgálaton, amelyre az életbiztosítása, illetve a vezetői engedélye meghosszabbítása miatt volt szükség.

Meglepő az is, hogy a decemberben Amerikában tartózkodó versenypilótái, Fittipaldi és Andretti el sem tudtak menni a búcsúztatására, hiszen mire hírt kaptak a tragédiáról, Chapmant a család már gyorsan el is temette.

Feltehető, hogy a Lotus márka alapítója zűrös ügybe keveredett, és abban a Vissza a jövőbe filmekből ismert DeLorean autók megálmodója is nyakig benne lehetett. John DeLorean még 1974-ben kapott 54 millió fontot a brit kormánytól, hogy egy gyár felépítésével lendítse fel Belfast környékének gazdaságát.

Ez elég irdatlan mennyiségű pénz volt ahhoz, hogy trükközni kelljen miatta, sőt akár ölni is érdemes legyen érte. 1975-ben DeLorean üzletet kötött Chapmannal arról, hogy a Lotus bizonyos alkatrészeket biztosít majd a tervezett DeLorean DMC–12 autókhoz.

Fotó: Profimedia / John DeLorean

A tapasztalatlan John DeLorean aztán csaknem csődbe vitte a projektet, amit Chapmannek kellett kihúznia a csávából. Segített áttervezni a kétségkívül ma is menőnek tűnő kocsit, nem hiába hasonlít annyira a DMC–12-es a Lotus Esprithez.

1982 elején a brit kormány vizsgálata megállapította, hogy DeLorean csupán 8500 autót épített, amelyeknek 23 millió font volt az összértéke, vagyis a kapott támogatás fele valahová eltűnt, pontosabban egy panamai számlán landolt.

Az ügylet felkeltette az FBI érdeklődését is, a szövetségiek tehát nyomozni kezdtek. Chapmant azonban már csak a brit hatóságok tudták kihallgatni, mert a kétségkívül sokat tudó tervező decemberben váratlanul elhunyt.

Különös körülménynek számított, hogy a Lotus-alapító özvegye egy hónapig Brazíliában maradt még az ottani F1-es szezonnyitó után, pedig korábban egy évtizedig meg sem jelent a tengerentúli futamokon. Vajon mit csinálhatott ott?

Chapman legalább 10 éves börtönbüntetésre számíthatott volna, ha életben marad. De tényleg meghalt 1982-ben? Örök rejtély marad, hacsak ki nem hantolják, mert a holttestét a koporsóba helyezés előtt csak a felesége és a halotti bizonyítványt kiállító orvos látta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás