promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jobb, ha felkészülsz: brutálisan drága lesz a kenyér jövőre
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A malmok drasztikusan megemelik a liszt átadási árát, ezért a kenyér is sokat fog drágulni 2022-ben.

Az elmúlt 7-8 év után drasztikus áremelkedési folyamat indult be a tőzsdei termékek piacán az elmúlt hetekben, így mind a búza, mind a kukorica árában is jelentős emelkedés látható - számolt be róla Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az Inforádiónak, aki elmondta, hogy a búza tonnánkénti ára ma már csaknem eléri a 100 ezer forintot, ráadásul a magyar piacon alig lehet már venni belőle, ugyanis a világpiacon van egy ”felszippantó erő”, amit energiaválság, Covid okozta gazdasági változások és a szuperciklus mozgat.

Az ügyvezető igazgató szerint a drágulás a liszt árában is meg fog mutatkozni nemsokára, így a kenyerek tekintetében is komoly áremelkedés várható.

„A korábbi években könnyebb volt a szabad piacról terményeket vásárolni, most nehéz. Aki nem készletezett be, nem kötötte le a magáét, az most már nagyon nehezen jut hozzá”

- fogalmazott Hollósi Dávid, aki megnyugtatott mindenkit, hogy a liszt drágulásának mértéke nem lesz egyenesen arányos a kenyér drágulásával; magyarán a kenyér nem fog 40 százalékkal többe kerülni.

„A modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár. Azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket, de azért egy 40 százalékos drágulás kicsit erős lenne”

A szakértő szerint 10-15 százalékos drágulás várható majd a jövő évben a kenyérnél, mindazonáltal több tényező is befolyásolhatja ezt még tavaszig.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás