promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ritka módon a hidegre allergiás egy lány, a jégkocka is megölheti
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megtanult együtt élni a betegséggel, az összes kedvenc hideg ételének kitalálta a meleg változatát.

10 évesen figyelt fel egy lány arra, hogy alighanem allergiás a hidegre. A most 20 esztendős Zuzanna Dmitrukot egy jégkrém vagy egy hűtött ital is könnyen megölheti. A probléma akkor derült ki, amikor – még gyerekként – kesztyű nélkül ment ki a hidegre, és az ujjai megduzzadtak, viszketni kezdtek.

A Manchesterben tanuló, lengyel származású egyetemista azóta megtanult a betegséggel együtt élni, például az összes kedvenc hideg ételének kitalálta a meleg változatát. A tünetei ugyanis rosszabbodtak, ezért egyre jobban kell vigyáznia magára.

Fotó: facebook.com/zuzdmi

A ritka allergiát 5 évvel ezelőtt diagnosztizálták nála. A keze extrém hideg hatására képes akár a kétszeresére duzzadni, ráadásul ronda kiütések is jelennek meg rajta. Emiatt kültéren mindig kesztyűt visel a zordabb időkben, kerüli a hideg ételeket, az italokat pedig szobahőmérsékleten issza.

Ez néha kellemetlen helyzeteket teremt, például akkor, amikor a barátaival szórakozni mennek. Ha a bárban jég nélkül kéri az italát, akkor a felszolgálók azt hiszik, hogy csak megpróbál többet inni, ezért nem vizezi a szeszt.

A problémájáról szóló TikTok-videót máris félmilliónál többen lájkolták, és sokan a Jégvarázs Elza hercegnőjéhez hasonlítják a lengyel lányt, aki képes jeget és havat varázsolni a tenyerével.

„Előfordulnak olyan extrém esetek, amikor a hideg ennivalótól egyszerűen fuldokolni kezdek. Mielőtt az allergiámat diagnosztizálták, néha sok fagyit ettem, ami persze komoly duzzanatot okozott a torkomban”

– mesélt a lány arról, hogy a helyzete nem igazán mesébe illő. Ha kivesz egy joghurtot, vagy akár egy darab sajtot a hűtőből, azokat nem eheti meg azonnal, hanem várnia kell, amíg kicsit átmelegszenek.

Egy alkalommal többet kellett gyalogolnia az iskolából jövet, és mire célhoz ért, a lábai tele voltak kiütésekkel. Az orvosok eleinte úgy hitték, hogy Raynaud-szindrómája van, ami a végtagok ereinek, illetve a bőr hőszabályozásáért felelős véredényeinek a rendellenessége.

Zuzanna allergiája mára odáig súlyosbodott, hogy egy esős, 20 fok alatti hőmérsékletet hozó napon is képesek megduzzadni a csupasz kezei. Végül egy klasszikus allergiateszttel sikerült azonosítani a baját.

„Egy jégkockát kellett a karomra tenni, nem a tenyeremre. Vártam néhány percet, és valóban elkezdett dagadni, bepirosodni alatta. Meglátszott a jégkocka foltja a bőrömön, így mutatták ki az allergiámat”

– emlékezett vissza a lány. Zuzanna nem úszhat hideg vízben, sőt a téli kerékpározás is életveszélyes számára. Elsőként az ujjai szoktak megduzzadni, és olyankor gyorsan melegre kell húzódnia, nehogy nagyobb legyen a baj.

A TikTok-videója után ráírt egy anyuka, hogy az ő kisfiának is ugyanez a problémája. Meg is mutatta a srácnak Zuzanna posztját, amitől a fiúcska felvidult, hiszen többé már nem tartotta egyedinek a betegségét. Persze az egyetemista lány is boldogan olvasta az üzenetet, mert jó sorstársat találni a bajban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás