promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy nő a gátlástalan hatvanas évekből, aki az ujja köré csavarta Alain Delont és Jim Morrisont
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szex, drogok, rock and roll: botrányos életrajzi könyv jelent meg Nicóról

Egy ostoba kerékpáros baleset miatt 1988-ban (alig 50 évesen) hunyt el Christa Päffgen német énekes, színésznő és modell, akit a legtöbben Nico néven emlegettek. Olyan nagyságok barátnője és múzsája volt, mint Andy Warhol, Jim Morrison, vagy éppen Alain Delon.

A hatvanas években volt igazán a csúcson, és most egy róla készült életrajzi könyv rengeteg kellemes és kellemetlen történetet felidéz a legendás korszakból. A balhék már korábban elkezdődtek Nico körül, akit állítása szerint 13 évesen megerőszakolt egy amerikai katona, és ezért bitóra jutott – mindennek azonban nyoma sincs a hadsereg archívumában.

Fotó: Profimedia

Gyerekként szégyellős és befelé forduló volt, miközben a természet bomba testtel áldotta meg. Magas volt, szőke és gyönyörű, nem véletlenül bomlottak utána a híres férfiak is. 16 évesen a Vogue ajánlott neki modellszerződést, azzal a feltétellel, hogy Párizsba költözik.

A megélhetése érdekében megtette, és ekkor vette fel a Nico művésznevet is. Furcsán énekelt, idegen volt az akcentusa, és szokatlan a humora is, amit talán annak is köszönhetett, hogy már fiatal kora óta drogozott.

A modellkarrierje sebesen ívelt fölfelé, így az ötvenes évek végén már azt is megengedhette magának, hogy az édesanyját Ibizára költöztesse. Hamarosan filmsztárokkal és mágnásokkal kezdett randizni, és szinte folyamatosan utazgatott Európában.

„Rólad álmodtam, emlékszem az arcodra. Sztár leszel Az édes életben”

– ígérte meg neki a rendező Fellini, és valóban szerepelhetett is az ikonikus film hat jelenetében. Nem sokkal ezután viszonyba kezdett a filmszínész Alain Delonnal, és 1962-ben fiút is szült neki, annak ellenére, hogy a férfi eljegyezte a gyönyörű Romy Schneidert.

Nico a későbbiekben rövid távú, és gyakran erőszakos kapcsolatokba bonyolódott olyan hírességekkel, mint Bob Dylan, illetve Brian Jones, a Rolling Stones gitárosa. Utóbbiról a nő azt mondta, hogy elbűvölő volt, egészen addig, amíg kettesben nem maradtak a négy fal között.

„Brian volt a legjobb a szexben, feltéve, hogy éppen képes volt rá”

– fogalmazott meg sarkos véleményt a zenészről, aki gyakran megverte és szexuálisan bántalmazta Nicót. A nő ebből a szakmából aztán több skalpot is begyűjtött, járt például Jim Morrisonnal, Iggy Poppal és talán Jimi Hendrixszel is.

1965-ben a képzőművész Andy Warhol következett, aki 10 évvel volt idősebb nála. Éppen jókor kötött ki mellette, hiszen Nico 27 évesen lassan kikopott a divatvilágból, viszont továbbra sem volt hajlandó lemondani a luxusról.

A négyéves kisfia New York-ban szinte ugyanazt az életmódot folytatta, mint habókos édesanyja.

„Lenyelt mindent, a maradék vodkát, whiskyt, a narancsízű vitamintablettákat”

– emlékezett vissza Nico azokra az időkre. Azt is suttogták róla, hogy néha heroint dörzsölt a csöppség ínyére, ha túlzottan idegesítette a visongása. Csoda, hogy a fiúcska ma is él, az 59 éves Ari Boulogne fotóművészként tevékenykedik.

Nicót a heroinfüggősége lassan tönkretette, elvesztette barátait, megölte kreativitását, és akadályozta az élő fellépéseit. Zenészként is zátonyra futott a karrierje, a koncertjei gyakran a közönség gúnyolódásával értek véget, és persze a kritika is alaposan lehúzta. Lélekben örökké a hatvanas évek gyermeke maradt, és az évtized elmúltával az ő csillaga is leáldozott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás