promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzasztó: így zajlik le a koronavírus-fertőzés hét fázisa
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kivételesen őszintén beszélt egy szakember a tünetek megjelenésétől a halál bekövetkeztéig tartó útról.

A légzőszervi betegek rehabilitációjával foglalkozó szakember elárulta, hogyan zajlik a koronavírust elkapott páciensek betegségének lefolyása. Az amerikai Karen Gallardo 17 hónapja dolgozik a frontvonalban, és – mint írja – a kezei közé kerülők története ritkán ér jó véget.

A szakember 7 állomást vázolt fel egyik írásában, és már a gyorsan fertőző delta variáns ismeretében is azt állítja, hogy az oltottak többsége csak az első állomásig jut el, vagyis a vakcinázás a rémhíreknek is ellentmondva hatékonyan működik.

Az 1. fázisban a tünetek legyengítik a beteget, aki végül a légzési nehézségek miatt a sürgősségi osztályra kerül. Az oxigénszintje lecsökken, ezért percenként 1–4 liter oxigén pótlására van szükség.

A 2. fázisban a légzés még nehezebbé, szintén fuldoklóvá válik. A légutakat kitágító (bronchodilátor) kezelés itt még megkönnyebbülést eredményez. Oxigénből már akár 40 liternyi pótlására is szükség van percenként. Az ágyban felülés is nehézkessé válik.

A 3. fázisban a fokozott légcsere (hiperventiláció) teljesen kimeríti a beteget. Ekkor már maszkot helyeznek az arcára, hogy az oxigént egyenesen a tüdejébe préselhessék.

A 4. fázisban a megfelelő légzés felér egy kőkemény munkával a páciens számára. A vér oxigénszintje mindezzel együtt is kritikus szintre csökken. Az orvosok felkészülnek az intubálásra (vagyis egy csövet helyeznek a légcsőbe). Kezd életveszélyessé válni a helyzet, és ezt a beteg szeretteivel is közlik.

Az 5. fázisig már nem jut el minden beteg, és akik igen, azoknak is napok óta alacsony a véroxigén-szintjük, és rossz az általános állapotuk. A vírus által roncsolt tüdőnek segítségre és időre volna szüksége a gyógyuláshoz, de ECMO géppel (műtüdővel) nem rendelkezik minden kórház.

A 6. fázisban már olyan nagy nyomáson végzik a tüdő működtetését, hogy a levegő átszivárog a mellüregbe, ahonnan mesterségesen (csövekkel) kell eltávolítani. A vesék alig győzik a folyamatosan adott gyógyszerektől méregteleníteni a szervezetet.

A 7. fázisú betegeknél az írást jegyző szakember szerint már gyakran a családtagokkal konzultálnak, hogy folytassák-e a kezelést, vagy kapcsolják le a gépeket. Ha az utóbbi mellett döntenek, a kórházi személyzet együtt könnyezik a hozzátartozókkal, hiszen őket is megrázza, amiért nem tudtak megmenteni egy életet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás