Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Veszélyes szelfik – te is észleled már a tüneteket?

Veszélyes szelfik – te is észleled már a tüneteket?

Élet

Veszélyes szelfik – te is észleled már a tüneteket?

Élet

TB 06:06

Bőrsimítás, arcvékonyítás, orrkorrekció. Épp úgy hangzik, mintha fellátogatnánk egy plasztikai sebészet honlapjára. Csakhogy az előbbi felsorolás egy egyszerű telefonos appról származik, ami bárki arcát tökéletesre faragja. Vagyis csak a fényképét. Az esetek többségében még csak nem is kell hozzá semmilyen képszerkesztőt letölteni, mert az új telefonok szelfikameráját már eleve ellátták különleges filterekkel. Esélyünk sincs a valóságot megörökíteni. És, hogy miért gond ez? Mert rombolóan hat az önértékelésre.

Torzuló önkép

Az előre beállított filterek miatt a szelfikről nem az eredeti fényképarcunk néz vissza. Már a telefon szelfikamerájának alapbeállítása is simítja a bőrt, eltünteti a ráncok nagy részét. Önmagában ez is nagy változás, de sokan ennél tovább mennek, és applikációk segítségével slankítják az arcukat, változatják a bőrszínüket, a szemük és az orruk nagyságát. Hol vannak már azok a fotók, amikor egyszerűen csak az előnyös pozíciót kerestük! Ez hosszú távon azt eredményezi, hogy torzul az önmagunkról kialakított kép: a szelfikép lesz az elfogadott, szép arcunk, és úgy érezzük, ennek a szintjét nem üti meg a valódi külsőnk.

Fókuszban a hibák

Hiába szól minden az önelfogadásról, ha a rendelkezésre álló eszközökkel épp ez ellen dolgozunk: jobbnak, szebbnek akarjuk látni magunkat. Sajnos, ennek az ellenkezőjét érjük el. Akárhányszor a tükörbe nézünk, felnagyítódnak a hibáink, és egy idő után már ezekre fókuszálunk. Úgy érezzük, nem ütjük meg a mércét.

Az önbecsapás hatására csökken az önbizalmunk, és a filterekkel felturbózott ál arcunkra vágyunk. Extrém esetekben addig is elmehet valaki, hogy konkrét szépészeti beavatkozásoknak veti alá magát, csak hogy az áhított képmás mosolyogjon vissza rá a tükörből.

Szelfi-irigység

Az agyonfilterezett szelfik másik negatív hozománya, hogy elkezdtünk másképp viszonyulni egymáshoz is, amit talán legjobban a szelfi-irigység szóval lehetne leírni. Ha valaki feltűnően fiatalos, jól néz ki egy képen, akkor jön az epés, rosszindulatú megjegyzés: ó, biztos nem is így néz ki, csak túltolta a filtert. Azért szólunk be, mert ezzel nyugtatjuk magunkat. Nehogy már csak mi érezzük rosszul magunkat a bőrünkben. A közösségi oldalak tökéletes fotóit látva ugyanis még inkább elbizonytalanodunk. Hatalmába keríthet az az érzés, hogy az átlagos külsőnkkel kilógunk a sorból.

Hiába fogjuk fel az eszünkkel, hogy a netes képek többsége csak ügyesen megkreált maszk, a szelfi akkor is rombolóan az önképünkre. Összeségében szomorú, hogy ekkora hangsúlyt fektetünk a külsőségekre, és képesek vagyunk ilyen ördögi körbe kergetni a társadalmat.

A kisugárzás a lényeg!

Az önbizalomvesztésnek az a legnagyobb veszélye, hogy a legfontosabb dolgot veszítjük el miatta: a pozitív kisugárzást. Holott abban szinte mindenki egyetért, hogy ez az, ami igazán számít! Lehetnek akármilyen gyönyörűek a vonásaink, ha nem vagyunk rendben saját magunkkal, nem látnak minket igazán vonzónak. Ez persze fordítva is igaz: a kevésbé szép arcút is képes megszépíti a ragyogó, önfeledt mosoly, a magabiztos fellépés. Egyszerűen azért, mert jól érezzük magunkat a kiegyensúlyozott ember társaságában, aki tisztában van a valódi értékeivel.

Mit tehetsz?

  • Fókuszálj azokra a dolgokra, amiket szeretsz magadon!
  • Ne a közösségi médiából érkező lájkok alapján ítéld meg magad, hanem a közvetlen visszajelzésekből, amit a környezetedből kapsz! Ha mégis fontos ez a fajta külső megerősítés, akkor próbaképp tölts fel egy filtermentes képet magadról. Meg fogsz lepődni, de ugyanannyian fogják lájkolni, ha nem többen, mint a megszerkesztett változatot.
  • Azokra az emberekre összpontosíts, akik úgy szeretnek, ahogy vagy!
  • Tudatosan hanyagold egy időre a szelfikészítést, és figyeld meg, hogyan változik az önképed!
  • Lépj ki a komfortzónádból! Tegyél valami olyat, amihez korábban nem volt bátorságod. Ha sikerélményed lesz, erősebbnek, magabiztosabbnak érzed majd magad.

Borítókép: Profimedia