promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre megkaptuk a választ - Ezért jobb az íze a dobozos kólának, mint az üvegesnek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Most megtudhatjuk, hogy miért érzünk különbséget a dobozos és az üveges kóla között. Nem fog elhinni, hogy milyen egyszerű a válasz. 

Évek óta keressük a magyarázatot arra, hogy vajon miért finomabb a dobozos kóla az üvegesnél. Az Index most megpróbálta megfejteni a több tízéves titkot, de az biztos, hogy nem mindegy mennyit áll egy kóla az üvegben/dobozban. 

Az szinte egyértelmű, hogy a csapolt verziók mindenből más izűek. Ennek okai triviálisak: a csapoltat kissé másként hőkezelik, pasztőrözik, mint a többit. Ez okozhatja az ízek apró eltérését. Ezek nem is maradnak el olyan sokáig, mint üveges és dobozos társaik, amelyek jóval több időt eltölthetnek a boltok polcain. Ezért a csapoltak többnyire frissek, ami szintén eredményezhet eltérő zamatot.

Az viszont már sokkal összetettebb kérdés, hogy miért van más íze a dobozos verziónak az üvegesnél. Ennek talán az lehet az oka, hogy a palackozott üdítőkből kioldódhatnak kis mennyiségben kémiai anyagok. Például az aludoboz belsejéből különféle polimerek, a PET-palackból pedig acetaldehid.

Igen ám, de annyira szigorúak a szabályok mindenütt a világon, hogy a műanyag vagy aludobozban a kioldódott koncentráció szinte kimutathatatlan. Ha megfelelően tároljuk, tehát nem hagyjuk a tűző napon a palackunkat, minimális a valószínűsége annak, hogy akár a legkifinomultabb ízlelőbimbójú kóstoló is bármi különbséget vehet észre.

Ennek ellenére sokan azt mondják, hogy a dobozos kóla sokkal finomabb, mint a PET-palackos társa. Erre viszont a legnagyobb tudományos válasz, akármennyire is hihetetlenül hangzik is –, hogy

az agyunk ilyenkor becsap minket 

A lap elárulja, hogy az elme befolyásolja az élményt. Ha tudjuk, miből iszunk, jól kifejlett előítéleteink aktiválódnak, korábbi élményeket hívunk elő magunkból. Más és más elvárással eszünk-iszunk különböző színű, anyagú, formájú teríték felett, és az ízeket pont olyannak akarjuk érezni, ahogyan elképzeltük és várjuk. Tehát, ha egy dobozos, vagy üveges kólát gurítunk le, azt az agyunk egyszerűen finomabbnak találja. 

Ezért van az is, hogy a Coca-Cola reklámjaiban nagyon ritkán lehet műanyag palackos italokat látni. 

Aki nem hiszi, járjon utána. 

(via: Index) 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás