promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokban te is ezt csinálod a zuhany alatt? Azonnal hagyd abba!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A csobogó víz hangja valószínűleg sokakban ugyanazt az ingert kelti. A szakértő szerint azonban a zuhany alatt való pisilés hosszú távon komoly problémákat okozhat.

Dr. Alicia Jeffrey-Thomas a pavlovi reflexszel hasonlította össze a zuhany alatti vizelési ingert.

Aki esetleg nem hallott még Ivan Petrovics Pavlov orosz fiziológus híres kísérletéről, annak röviden összefoglaljuk a lényeget:

Pavlov arra kondicionálta a kutyákat, hogy az étel fogadását a csengetés hangjához társítsák. A kísérlet során a kutyákban így kialakult egyfajta reflex, minek következtében, ha az etetés előtt csengetést hallottak, akkor megindult az emésztőmirigyek feltételes reflexműködése (magyarán szólva csorogni kezdett a nyáluk) már a csengőszóra is.

Jeffrey-Thomas a TikTok-on magyarázta el követőinek, hogy lényegében a vízcsobogás is egyfajta pavlovi reflexet vált ki az emberek többségében.

„Az agyunkban összefüggés keletkezik a zuhany csobogó hangja és a pisilés között.”

Egy kommentelő kérdésére válaszolva a doktornő azt is elmagyarázta, hogy a vécét leöblítő víz csobogásától ugyanez a reflex nem alakul ki, mivel általában csak ürítés után öblítjük le a toalettet, így az agyunk nem társítja össze a kettőt.

A zuhany alatt való rendszeres pisilés azonban nemcsak a vizelési reflex kialakulását segíti elő, hanem váratlan ürítési zavarokat is okozhat az élet későbbi szakaszában.

Különösen igaz ez akkor, ha már alapból küzdünk valamiféle vizelettartási nehézséggel. Például szülés után a nők egy részénél előfordulhat inkontinencia (a hüvelyi úton szült menopauzában lévő hölgyek 50 százalékánál valamilyen fokú hüvely- vagy méhsüllyedés – extrém esetekben hüvelysérv – állapítható meg).

Jeffrey-Thomas szerint így a szülésen átesett nőknél, valamint azoknál a személyeknél, akik biológiailag hajlamosak arra, hogy vizelettartási panaszok alakuljanak ki náluk, fennáll a veszélye annak, hogy egy idő után teljesen átlagos helyzetekben is vizelési inger törjön rájuk – például a csobogó patak mellett elhaladva, vagy az irodában, a konyhai csap megnyitásakor.

Az orvos tehát azt javasolja, a zuhany alatt érdemes visszafogni magunkat az inger ellenére, mivel így megakadályozhatjuk számos későbbi panasz kialakulását.

A TikTokon közzétett teljes videót itt tekinthetitek meg:

@scrambledjam

Reply to @gwas007 why you shouldn’t pee in the shower (probably part 1 of multiple?) #learnontiktok #tiktokpartner

Similar Sensation (Instrumental) - BLVKSHP
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás