Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rejtélyes betegség: haldokolnak a madarak, és senki sem tudja, miért

Rejtélyes betegség: haldokolnak a madarak, és senki sem tudja, miért

Élet

Rejtélyes betegség: haldokolnak a madarak, és senki sem tudja, miért

Élet

Promotions 09:09

Tömegesen pusztulnak el a madarak Amerikában, és egyelőre senki sem érti, miért. 

Amerikában egy különös esemény söpör végig: délen és a középnyugaton madarak tömegei haldokolnak egy eddig még ismeretlen kór miatt.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy az állatok halálát egy betegség okozza, az azonban még nem ismeretes, pontosan milyen betegségről van szó. 

A tünetek azonban mindenhol ugyanazok: a madarak úgy viselkednek, mintha vakok lennének, és nem kerülik el az eléjük eső akadályokat – ez utóbbi szimptóma egyébként jellemzően betegségre utal a vadállatoknál.

Az érintett szárnyasokra esetenként kérges, megduzzadt szemmel találtak rá, azt azonban még nem tudni, hogy emiatt viselkednek-e úgy, mintha vakok lennének. Lehetséges, hogy a rejtélyes betegség hatással van a madarak idegrendszerére is, mivel sokan azt tapasztalták, hogy az állatok elveszítik egyensúlyukat és remegnek, ami rohamra utalhat.

Az aggasztó jelenségről már számos államban beszámoltak. 

Bár a kutatók arra már rájöttek, hogy a furcsa állapot nem korlátozódik egyetlen madárfajra, a Kentucky Hal- és Vadvédelmi Erőforrások Minisztériumának Facebook-bejegyzése szerint egyes fajoknál gyakoribb a betegség előfordulása.

Az állatoknál egyelőre nem sikerült meghatározni a halál végleges okát. 

 

 

Borítókép: Profimedia