promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy döbbenetesen ijesztő jelenségre találtak bizonyítékot a kutatók – nem fogsz magadra ismerni, ha ez megtörténik veled
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Marie Antoinette-szindrómának nevezik azt a titokzatos állapot, amely során a hajunk egyik napról a másikra fehérbe fordul. De valóban létezik ez a jelenség? 

A szindrómát nem véletlenül a francia királynéról nevezték el.

Marie Antoinette életének utolsó hónapjai félelmetesek voltak.

1793-ban látta megszűnni a francia monarchiát, szemtanúja volt férje – XVI. Lajos király – kivégezésének, fiát pedig elvették tőle, amikor Franciaország a forradalom hevében az erőszak és a vérontás útjára lépett. A királynét végül – rövid fogság után – a haláláért szurkoló tömeg előtt kivégezték. 

A legenda szerint Marie Antoinette haja egyetlen éjszaka alatt olyan fehér lett, mint egy hetvenéves nőé. 

A hitelesített esetek száma, amikor a haj hirtelen fehérré vagy szürkévé vált, rendkívül csekély; egyes tudósok szerint ez egyáltalán nem lehetséges. 

„Nincsenek élő sejtek a hajban. A pszichoszociális stressz nem befolyásolhatja a már kialakult hajszálakat, csak arra lehet hatással, hogy azok hogyan formálódnak.” 

– magyarázta Anne Jolis, a Dublini Egyetem bőrgyógyászattal foglalkozó professzora. 

A szindróma kialakulását tehát orvosilag lehetetlenek tartják; nincs olyan mechanizmus ugyanis, amely révén a haj organikusan fehéredhetne, akár hirtelen, akár egyik napról a másikra. Még ha egy betegség, sérülés vagy hirtelen sokk fehérré varázsolná a hajat, hetek telnének el, mire a hatás láthatóvá válna, hiszen a probléma csak a haj gyökereit érintheti. 

A történelem mégis telis-tele van olyan példákkal, amikor az emberek hirtelen és idő előtt őszültek meg, traumatikus tapasztalatok után.

A névadó exkirálynőn kívül ott volt Thomas More, egy angol ügyvéd, akinek állítólag egy nappal az előtt vált fehérré a haja, hogy VIII. Henrik 1535-ben hazaárulás miatt kivégeztette. Ugyanez történt Máriával, a skót királynővel a lefejezése előtt, valamint volt még egy maroknyi, kevésbé híres személy, akik mind részesei a szakirodalomnak.

A jelenséghet sokáig homály feste, a kutatók ugyanis csak tavaly találtak egy olyan mechanizmust, amely megmagyarázhatja a titokzatos elváltozást. A Nature-ben megjelent tanulmányban a tudósok az egereket különféle stresszfaktoroknak tették ki szőrzetük növekedésének eltérőő szakaszaiban, minek hatására a rágcsálók szőrtüszői elveszítették a pigmentet termelő melanocita őssejteket, míg végül fehér szőrfoltjaik maradtak csak. 

„Az akut stresszt, különösen a szervezet harcra vagy menekülésre késztető reakcióját hagyományosan úgy tekintik, hogy előnyös az állato túlélése szempontjából. Ebben az esetben azonban az akut stressz az őssejtek végleges kimerülését okozza 

– mondta Bing Zhang, a tanulmány vezető szerzője.

Tehát könnyen lehet, hogy a bánat végül is tényleg fehérré változtatta Marie Antoinette haját – és most már azt is tudni, hogy hogyan. A pigmentvesztéshez vezető pontos folyamat azonban még mindig rejtély. 

Mivel az ősz haj legtöbbször az életkorhoz kapcsolódik, összefüggésbe hozható a tapasztalattal, mások vezetésével és a bizalommal.

A felnőtt, hím, hegyi gorillák egy részének hátán például a teljes érettség elérése következtében ősz szőrzet alakul ki, ezért is nevezik a kifejlett hímeket ezüsthátúaknak. Ezek a példányok általában a gorillacsapat vezetői. Ennek lehetséges oka, hogy azok az állatok, akik elegendő stresszt éltek át ahhoz, hogy „megszerezzék” az ősz szőrzetet, magasabb pozícióba kerülnek a társadalmi rendben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás