promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a növény több tízezer magyarnak teheti tönkre az idei nyaralását
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ijesztő hír érkezett a Balatonról, ami több tízezer magyarnak teheti tönkre a nyaralását.

A koronavírus után magyarok ezrei várják, hogy végre kicsit kikapcsolódjanak a Balatonnál. A legtöbben még mindig félnek a vírus miatt az utazástól, így a "magyar tengert" választják nyári úti célnak. Csakhogy nemrég egy ijesztő hír érkezett a Balatonról, az északnyugati partnál pár nappal ezelőtt nagyon sok kékalgát találtak.

 Balatongyörökön tapasztalták a fonalas kékalgák elszaporodását. A Nuus megírta, hogy a vízben a fürdőzéshez megengedett, literenkénti ötven mikrogrammnál 25-50 százalékkal magasabb A-klorofill-koncentrációt találtak, ami az algásodás fő mutatója.

Bár csütötökön reggel az algák száma már sokkal kevesebb volt, mint az előző napokban, Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa szerint, bármikor visszatérhetnek. 

A most talált fonalas kékalga nem az a faj, amelyik 2019-ben a nagy algavirágzást okozta, de mint a fonalas kékalgák többsége, időnként termelhet toxint.

A hosszú évekig tapasztalt, kiváló vízminőség után két évvel ezelőtt mindenki számára váratlanul robbant be egy nagy algavirágzás, ami tavaly nem ismétlődött meg. Azonban, ha 4-7 napig tart a szélcsendes, nagy meleg, az kedvez egy újabb algavirágzásnak. A kora nyári időszakban inkább lokális, part menti algásodásra lehet időnként számítani.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás