promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vásárlásmániád van? 5 tipp, hogy küzdj ellene
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Te sem tudsz ellenállni a tuti leárazásoknak, vagy egy szép cipőnek, ruhának a boltban? Érdemes néha nemet mondani, ha jót akarsz a pénztárcádnak, még akkor is, ha ez igazi kihívást jelent. Önmagában az, ha szeretsz vásárolgatni, még nem nagy ügy. Ki ne szeretné a szép cuccokat? Gondot akkor jelent, ha ez az egyedüli örömforrás. Ilyenkor ugyanis az életünkben lévő űrt szeretnénk kitölteni azzal a pillanatnyi eufórikus érzéssel, amit a vásárlás élménye nyújt. A háttérben állhat depresszió, tartós boldogtalanság, aminek nem árt megkeresni a valós okát. Ha nálad nem ez a helyzet, akkor is jól teszed, ha megpróbálod visszafogni magad az üzletek előtt sétálgatva – ha másért nem, legalább azért, hogy környezettudatosabban élj.

1. Hasznos boldogságforrás
Vásárlás helyett keress hasznosabb időtöltést, ami szintén örömet okoz. Legyen az egy új hobbi, jó kis traccsparti a barátokkal, vagy csupán egy könyv elolvasása.

2. Ne vigyél magaddal hitelkártyát!
Ha vásárolni indulsz, annyi készpénzzel készülj, ami fedezi a fontos kiadásokat. Még csak vásárlámániásnak sem kell lenni ahhoz, hogy a hitelkártyához nyúlj, ha megkívánsz valamit, ami nincs is a bevásárlólistán. A kártya használatával nem kívánt adósságokba hajthatod magad és szeretteidet is.

3. Írd a kiadásaidat!
Előfordul, hogy csak akkor veszed észre, mennyit költöttél, amikor elfogy a pénz, a számlák pedig befizetetlenül várnak a fiókban? Vezesd egy naplóban, mikor, mire, mennyit költöttél a nap során. Máshogy látja a pénzügyi helyzetét az ember, ha papíron is ott a valóság. Olyankor már nincs esélye a kifogásnak! Minden egyes nap próbálj tudatosan lecsippenteni a lista felesleges elemeiből!

[[cikk2]]

4. Kerüld a leárazásokat!
Ez az egyik legnehezebb pont talán. A különböző akcióknak és a mesés leárazásoknak nehéz ellenállni. Azt sugallják, hogy egy másik alkalommal ezt már biztosan nem kaphatjuk meg ilyen áron, érdemes hát most bevásárolni jó alaposan. A végén még meg is veregetjük a vállunkat, milyen tudatosan vásároltunk, hiszen gondoltunk arra is, hogy a jövőben ne költsünk sok pénzt magunkra. Azért vegyél meg valamit, mert valóban szükséged van, rá, és ne azért, mert le van árazva.

5. Elég a kifogásokból!
Se szeri, se száma a kifogásoknak, miért létszükség megvenni azt a meggymagozót vagy azt a több ezer forintos övet az új ruhához, ami épp egy árnyalattal tér el a régitől. Ismerd fel, amikor épp hasonló érvekkel próbálod lenyugtatni a lekiismeretedet. A pénzügyi kereteid igenis végesek, ezért érdemes megtanulni nemet mondani. A káros és túlzó fogyasztói szokásainkkal ártunk magunknak, a szeretteinknek és nem utolsó sorban a bolygónknak is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás