Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Nőtt a születésszám – Budapesten egyre többen választják a magánklinikákat

Nőtt a születésszám – Budapesten egyre többen választják a magánklinikákat

Élet

Nőtt a születésszám – Budapesten egyre többen választják a magánklinikákat

Élet

Promotions 08:08

Egyre több baba születik Magyarországon, és közülük egyre többen magánklinikákon.

Nem sok olyan dolog van az életben, amelyre olyannyira hosszan készülnének a családalapítás mellett döntő párok, mint a gyermekük születése. Szerencsére ma már egyre több magánkórház támogatja elhivatottan ezen tervek megvalósulását.

Ezeken a klinikákon biztonságot adó császárműtővel, a család különböző tagjainak elhelyezését biztosító apartmannal, és ami a legfontosabb, a szakmájukhoz kiválóan értő orvos-csapattal várják a kismamákat.

Egyre több baba születik Magyarországon, és közülük egyre többen magánklinikákon

A 2019-es évhez viszonyítva 2020-ban három százalékkal több, összesen 92.233 baba jött világra Magyarországon. A FoglaljOrvost.hu portál, ahol több szakterületre, így budapesti magánrendelő intézetekre is rákereshetünk, azt írja, hogy a növekedés alól egyedül Budapest kivétel, ahol négy százalékkal csökkent a születésszám. A portál anyák napja apropóján készült, immáron szokásos összegzéséből kiderült, hogy a dobogó legfelső fokán Tolna megye található, amelyet Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye követ, mindenhol tíz százaléknál nagyobb szülésszám-növekménnyel.

forrás: KSH

Folyamatosan növekszik a magánszülések száma is, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta: a 2%-os országos arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt az emelkedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer-háromszáz csecsemő jött világra

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján olvasható, legfrissebb gyorstájékoztató szerint 2021 februárjában 7055 gyermek született és 4096 pár kötött házasságot. A népmozgalmi folyamatokat tekintve az elmúlt tizenkét hónap alatt, azaz 2020. március és 2021. február között a születések száma 1,2%-kal több volt az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.

forrás: KSH

Családtervezés, terhesgondozás és biztonságot nyújtó szülés a magánklinikákon

Míg 2017-ben a budapesti szülések 13%-a történt magánklinikán, 2020-ban már 16,7%-os arányt képviselnek az elsősorban a TritonLife Róbert Kórházában vagy a Maternity Magánklinikán született bébik.

Mint az a FoglaljOrvost.hu összegzésében olvasható, Budapesten három kórház várja azon családokat, akik nem csak a terhesség gondozását, hanem a szülést is privát keretek között képzelik el, a kínálatot az idei évtől a Duna Medical Center szélesíti. Vidéken pedig a pécsi Da Vinci Magánklinika várja kismamákat, és bár a születésszám itt alacsonyabb, mindenképpen üzenetértékű, hogy az előző évekhez képest másfélszerezték a szülések számát.

Adott esetben a kismamák számára több lehetőség is adott a magánklinikákon. A családtervezés során például a szakemberek felmérik a rizikófaktorokat, majd egy vagy több beszélgetés keretein belül javaslatot tesznek a szükséges vizsgálatokra. A terhesgondozás alatt pedig nagy hangsúlyt fektetnek a kismamákkal történő bizalmi viszony kialakítására is. De a szülés után még abban is kapnak tanácsot a klinikákon, hogy hogyan hozzák magukat újra formába.

forrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtés

Straub Fanni, az idén tíz éves magánegészségügyi portál a FoglaljOrvost.hu alapító vezetője szerint:

„A magánellátók által közölt adatokból szembetűnő a növekedés. Míg korábban a családok a bizonytalanságok, a paraszolvencia elkerülése érdekében, vagy anyagi lehetőségeiknek köszönhetően választották a magánkórházakat, a 2020-as év több szempontból vízválasztó volt. A pandémia okozta bizonytalanságok, a COVID-ellátásban is résztvevő állami kórházak elkerülésének igyekezete is hajtotta a leendő szüléket a rutinos magánszülészetekre. Az idei évtől hatályos, az állami és privát egészségügyet jelentősen megváltoztató egészségügyi szolgálati jogviszony, ezen belül is az orvosi másodállások, az összeférhetetlenség korlátozása, valamint a hálapénz kivezetése katalizátora lesz az idei további magánklinikai növekedésnek. A paraszolvencia megszüntetése a kismamákat igen érzékenyen érintette, korlátozva a szabad orvosválasztás lehetőségét, és bár a jogszabály megszületése óta megvan a szándék, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyon belül a szülészet egyedi szabályozást kap, ez még nem született meg”


forrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtés

(Forrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtés, KSH, klinikai adatközlés)

Borítókép: contentmore