promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dagad a Facebook botrány: semmiképp se kattints, ha ilyet látsz
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Pár nappal ezelőtt kezdtek cikkezni róla, hogy a Facebookon egy rosszindulatú vírus terjed, amely a felhasználókat felnőtt, többek között pornógráf tartalmak alatt jelöli be.

A rosszindulatú programokról, amelyek nemkívánatos tartalmak alatt jelölik be a felhasználók profiljait, először 2015-ben számoltak be, ám a közelmúltban ismét elkezdte szedni „áldozatait” a vírus, amely ezúttal hamis képekkel és videókkal próbálja becsapni az embereket és megfertőzni a számítógépeiket, elektronikus eszközeiket.

Miután egyre többen jelentették, hogy a profiljuk nem kívánt tartalmak alatt lett beteaggelve, a Facebook közleményt adott ki. A társaság szóvivője azt mondta, hogy 

„folytatják a jelentések kivizsgálását, ugyanakkor egyelőre nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy konkrét személyeket céloznának meg a programokkal.”

A profilok rosszindulatú megjelölése általában felnőtt, pornográf anyagok alatt történik, ha azonban valaki rákattint ezekre a linkekre, akkor egy hamis weboldalra jut, ahol egy ingyenesen megszerezhető program letöltésére próbálják rábírni a gyanútlan arra tévedőket.

Semmiképp se kattintson rá senki ezekre a programokra, vagy ha már valaki megtette, semmiképp ne töltse le azt a lejátszót, amelynek a telepítésére mindenképp rá akar venni a vírus

– mondta egy szakértő.

A legújabb taggelési átverésnek a célja a felhasználók Facebook-bejelentkezési adatainak, valamint egyéb, érzékeny információknak, például a banki adatoknak az ellopása. Ez akkor történik meg, amikor a spam linkre kattintó felhasználó letölti a „lejátszót.” 

A Facebook az alábbi tippeket javasolja, hogy elkerüljük a kártékony vírusokat:

  • Semmikéépp se kattintsunk rá gyanús linkekre
  • Ha egy barátunk betaggeli valahol a profilunkat, erősítsük meg az illetővel, hogy valóban ő áll-e a dolog mögött
  • Jelentsük a bejegyzésért felelős profilt a Facebookon!
  • Beállíthatjuk, hogy minden megjelelölést jóvá kelljen hagyni. A megjelölések ellenőrzésével jóváhagyhatod vagy elvetheted a megjelöléseket, amelyeket az emberek a bejegyzéseidben elhelyeznek. A megjelölések ellenőrzésének bekapcsolása esetén, ha valaki megjelölést állít be valamiben, amit közzétettél, az addig nem jelenik meg, amíg jóvá nem hagytad.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás