promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Romantikus történetű brosst viselt Erzsébet királynő a temetésen
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szomorú és vidám emlékekhez egyaránt kötődik a gyöngyökkel díszített ékszer.

Rendkívül megviselte közel 100 éves férje elvesztése II. Erzsébet brit királynőt. Az uralkodó Fülöp herceg temetésén egy látványos brosst viselt a szíve fölött, amelynek romantikus története van – írta a People.

Az ékszert Erzsébet még a nagymamájától, Mária királynétól (Queen Mary) örökölte 1953-ban, és több királyi esküvővel is összefüggésbe hozható. Az úgynevezett Richmond-bross 1893-ban esküvői ajándékként került a királyi nagyihoz, és Mária elsősorban nyakláncként viselte.

Erzsébet viszont brosst csinált a gyöngyökkel díszített drágaságból. Ha valaki megfigyelte, ezt hordta Harry herceg és Meghan Markle 2018-as esküvőjén is. De nemcsak vidám alkalmakon vette fel, hanem például azon a fesztiválon is ez volt rajta, amelyen a háborús konfliktusokban elesettekre emlékeztek.

A brosst két darab gyöngy ékesíti, de (ellentétben a középsővel) az alsó, csepp alakú eltávolítható, és Erzsébet a férje temetésén ezt le is csatoltatta, hogy szolidabb legyen a megjelenése.

A későbbi uralkodó 1939-ben, mindössze 13 évesen találkozott először az akkor 18 éves, jóvágású Fülöppel. A kislány visszafogottan és szégyellősen tekintett a fiúra, akinek a kalandvágya ugyanakkor elbűvölte.

„Erzsébet azonnal szerelmes lett bele, és nem nézett soha senki másra”

– mondta a királynő életrajzírója, Sally Bedell Smith.

Érdekesség, hogy Mária királyné magyar kötődéssel is rendelkezett. Apai nagyanyja, Rhédey Klaudia grófnő révén ugyanis az erdélyi fejedelmi ház, a Rhédey család leszármazottja volt, vagyis Erzsébetben némi magyar vér is csörgedez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás