promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen! Ezek a tyúkok színes tojásokat tojnak!
Borítókép:  cacklehatchery.com
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Talán néhányan most meglepődnek, pedig az igazság az, hogy a tyúkok nem csak fehér vagy barna tojást tojnak. Számos olyan tyúkfajta létezik, amelyik színes tojásokat tojik.

Minden tyúknak vannak speciális génjei, amelyek befolyásolják a tojások héjának a színét. A világon számos olyan tyúkfajta létezik, amelyik színes tojásokat tojik. Bár ezek a tojások természetesen ugyanolyan ízűek, mint bármelyik másik tojás, mégis ámulatba ejt minket a látvány.

De mitől lesznek színesek a tyúkok tojásai?

A tojásképződés egy tyúkban nagyjából 26 órát vesz igénybe, amelyből csak a tojáshéj körülbelül 20 óra alatt alakul ki. Mivel a héj elsősorban kalciumból áll, minden tojáshéj fehérnek indul. Hogy végül milyen színű lesz, az az ezt követő maradék öt órában dől el. Ezalatt az idő alatt a tyúk méhében lévő sejtekből pigmentek válnak ki, amelyek színt adnak a héjnak (egyedül a fehér tojást tojó tyúkok nem termelnek pigmenteket).

„A tojások színét többféle külső tényező is befolyásolhatja. Például ha a tyúk túl sok időt tölt a napon, mert nincs árnyék, ahová bebújhatna, vagy víz, amiben lehűthetné magát, akkor tojásai fakóbbá válhatnak. Ha a tojások halványabbak a megszokottnál, akkor érdemes ellenőrizni, hogy kellő védelmük van-e nap ellen. Szintén fakíthatja a tojások színét, ha a tyúkokat atkák és egyéb paraziták gyötrik.”

– olvasható az agraroldal.hu oldalán.

Milyen színű tojások vannak?

Az Araucana tyúk

A Dél-Amerikában őshonos Araucanának kék vagy kékeszöld tojásai vannak. A csibék vásárlása azonban nehézkesnek bizonyulhat, ugyanis a faj egyedeinek egy bizonyos százaléka egy genetikai hiba miatt spontán elpusztul.


Forrás: chowhound3.cbsistatic.com

Az Ameraucana tyúkok

Az Araucana tyúkokat amerikai tudósok tenyésztették ki, azzal a szándékkal, hogy megőrizzék az Araucana jellegzetes világoskék színű tojásait, ugyanakkor kiküszöböljék a fajta genetikai hibáját, amely a csibék halálát okozhatja.


Forrás: sercadia.files.wordpress.com

Creme Legbar

A csaknem százéves brit csirkefajta szokatlanul szép, égkék színű tojásairól híres.


Forrás: springcreekheritagefarms.com

Easter Egger

A Easter Egger nevű tojó a kéktől a zöldön keresztül, az oliván át a tengerkékig mindenféle tojást tojhat, sőt néha rózsaszínű tojásokat is rak. Azok, akik ilyen fajta tyúkot nevelnek, valójában sosem tudhatják biztosra, hogy milyen színű tojást fognak találni.


Forrás: Wikimedia

Olive Egger

Az Olive Egger az Easter Egger egyik alfaja, amely zöld tojásokat rak.


Forrás: thepasturefarms.com

A rózsaszín tojást tojó tyúkok
Ha egészen véletlenül rákeresünk a „rózsaszín tojás” kifejezésre az interneten, sok olyan bejegyzéssel találkozhatunk, ahol háztáji csirketartók azt állítják, hogy a tyúkjaik rózsaszínű tojásokat tojnak. Végső soron azonban a fajtákon belüli egyéni variációkról van szó. Jelenleg nem létezik olyan fajta, amely kizárólag rózsaszín tojásokat tojik, azonban bizonyos genetikai variációk rózsaszín tojást eredményezhetnek. 

Welsummer

A Welsummer nevű csirkefajtát a 20. század elején fejlesztették ki, Hollandia keleti részéról, egy Welsum nevű kis faluból származnak, és hatalmas, gyönyörű, sötétbarna színű tojásokat raknak.


Forrás: images.squarespace-cdn.com

Marans

A marans egy francia fajta, amelyet az 1930-as években importáltak először az Egyesült Királyságba, nem sokkal később pedig az Egyesült Államokba. Tojásai a barnától a sötétbarnáig minden árnyalatban léteznek.


Forrás: jerseychickens.com

Penedesenca

A Penedesenca tyúkfajta Katalóniából származik, és arról híres, hogy különösen sötét, már-már fekete tojásokat rak.


Forrás: bestfarmanimals.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás