promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A pénz tényleg boldogít? Itt a tudományos válasz!
Borítókép:  MORTEZA NIKOUBAZL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A pénz és a boldogság kapcsolatát fejtegető, 2010-es tanulmányt vizsgált felül most a Matt Killingsworth, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója. Érdekes eredményre jutott.

„A pénz igazán keveset ad a boldogsághoz"

– mondta Émile Zola francia író. Több világhírű regény szerzőjének állítását most némiképp megcáfolta a tudomány. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent és a Qubit által szemlézett tanulmány arra világít rá, hogy

„semmilyen bizonyíték nem mutatott olyan jövedelmi küszöb létezésére, ahol a megélt és a pénzügyi jólét szétválna, és ez azt sugallja, hogy a magasabb jövedelem a mindennapi jólétérzetet, valamint az élettel való általános elégedettséget is növeli."

A mostani tanulmány egy 2010-es írás felülvizsgálata. Tizenegy évvel ezelőtt ugyanis Angus Deaton és Daniel Kahneman arra jutott, hogy a pénz boldogít, igaz, csak évi 75 ezer dolláros jövedelemig. A napokban megjelent tehát anyag cáfolja a Deaton-Kahneman gondolatot.

Fontos ugyanakkor, hogy sem a mostani, Matt Killingsworth, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója által készített, sem a korábbi tanulmány nem állítja azt, hogy a pénz az egyetlen, ami hatással van arra, hogy boldogok vagyunk-e vagy sem. Akik ugyanis a kutatás elején azt állították, hogy a pénz nem igazán érdekli őket, azoknál a boldogságszint ingadozása minimálisabb volt. Egy érdekességet ez eddigieken túl érdemes még kiemelni:

„azok, akik közvetlen párhuzamot vontak a személyes sikerek és a pénzügyi sikerek között, szinte minden esetben boldogtalanok voltak" – olvasható a Qubiton. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás