promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Folyamatosan és rohamosan töpörödik a nemi szerved? Valószínűleg Koro-szindrómában szenvedsz
Borítókép:  The Sun
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Ázsiából eredeztethető ritka neurológiai betegség során a beteg halálosan fél attól, hogy a nemi szerve először egyre jobban visszahúzódik vagy összezsugorodik, míg végül teljesen eltűnik. 

A Koro-szindrómaként emlegetett különös neurológiai állapotot másnéven nemiszerv-visszahúzódási szindrómának is nevezik, és főként az ázsiai férfiakat érinti. 

A betegség elnevezése feltehetőleg egy maláj kifejezésre vezethető vissza, amellyel eredetileg azt a mozdulatot írják le, amikor egy teknős visszahúzza a fejét a páncéljába.

Teknős
Forrás: PixaBay

A szorongásos betegség kapcsán már az 1800-as évekből is vannak feljegyzéseink, 1967-ben azonban valóságos járvány tört ki Szingapúrban, ahol csaknem százan kerültek kórházba súlyos mentális tünetekkel.

A betegek azután kezdték rosszul érezni magukat, miután kiderült, hogy influenza elleni védőoltással kezelt sertések húsából ettek. A valódi pánik azonban csak akkor tört ki, amikor a sajtóban egy újabb hír érkezett arról, hogy az egyik beoltott sertés pénisz-visszahúzódás miatt haldoklik. A kialakult helyzet miatt a hatóságok és a kormány tévés felvilágosító kampányokkal próbálta megnyugtatni az érintetteket és a közvéleményt

– olvasható a hazipatika.com oldalán.

A Koro-szindróma egyébként nemcsak Ázsiában és nemcsak a férfiak körében fordulhat elő. A betegség az elmúlt évtizedekben a nyugati országokban is felütötte a fejét, és a nőknél is megjelenhet a vagina illetve a mellbimbó eltűnése miatti félelem formájában.

A betegeknek a félelem miatt jelentősen torzul a testképük, nem látják reálisan a saját nemi szervüket, ezért különböző módszerekkel próbálják meg visszahúzni a péniszüket vagy mellbimbójukat. 

A téveszmével való küzdelem során a férfiak például kézzel vagy géppel próbálják megnyújtani péniszüket, egy horoggal vagy madzaggal, esetleg valamilyen fogóval igyekeznek „lehorgonyozni” intim testrészüket – az ilyenfajta kísérletek azonban fájdalmas, néha halálos sérülést okozhatnak.

Koro-szindróma, betegség
Forrás: PixaBay

A szindróma a testkép torzulásán túl halálfélelemmel is párosul.

„2001-ben a nyugat-afrikai Benin fővárosában, Cotonouban négy embert felgyújtottak és egyet halálra vertek a péniszük összezsugorodásától tartó férfiak, akikről később a támadók azt mondták, hogy a meggyilkoltak varázslattal lopták el a péniszüket.”

– írja a hazipatika.com.

A betegek mentális egészsége és önértékelése szorongásoldó gyógyszerekkel és antipszichotikumokkal kezelhető.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás