promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
December 21.: ez év legsötétebb napja – elmondjuk, miért
Borítókép:  STEPHAN SCHULZ / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezen a napon, azaz december 21-én van a téli napforduló az északi féltekén, így ma van az év legrövidebb nappala, ebből adódóan a leghosszabb éjszakája.

„A téli napforduló az északi féltekén (itt található Magyarország is) december 21-én (esetenként 22-én) van. 2020-ban december 21-én, 10:03:28 UT-kor következik be, ami magyar időben 11:03:28-at jelent"

– olvasható az eumet.hun. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ezen a napon, azaz ma, december 21-én van az év legrövidebb nappala, ebből adódóan a leghosszabb éjszakája. A téli napforduló a csillagászati tél kezdetét jelenti. De, hogy pontosan mi is az a napforduló?

„Az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól." 

Ezen eseményhez a legtöbb kultúrában számos népi szokás társul. Az ősi magyarság számára ez volt az egyik legnagyobb ünnep, de őseink a téli napfordulót Karacsunnak hívták.

„A “kara”- feketét, sötétet jelent a türk nyelvekben és feltehetően a régi magyar nyelvben is, valamint a “csun” – fordulás szóösszetételből állt össze az ünnep elnevezése: Karacsun. A sötétség átfordulása után egyre nő a fény, a nappali világosság ideje. A fény csökkenésének, növekedésbe való átfordulását, a majdan elérkező tavasz és megújulás reményét ünnepelték az Anyatermészetet tisztelő ősi hitvilágban"

– írja az eumet.

[[c1]]  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás