promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg lassabban öregednek azok a nők, akik kettőnél több, de ötnél kevesebb gyereket szülnek?
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nemrég megjelent egy új tanulmány, amely szerint azok a nők, akik kevés vagy túl sok gyereket szülnek, a menopauza után gyorsabban öregednek. Ez független minden öregedési folyamatot befolyásoló tényezőtől, például az életmódtól vagy az aktuális életkortól.

A Penn State és a Northwestern Egyetem kutatói elmondásuk szerint számítottak erre az eredményre, ugyanis a terhesség köztudottan számos pozitív hormonális hatással van a nőkre, azonban az is tény, hogy a túl sok szülés idővel komolyan megviseli a női testet.

A vizsgálat szerint a 2–4 gyermeket szült nők öregednek a leglassabban.

A kutatás során a tudósok összesen 4418 nő adatait vetették össze. Azt vizsgálták, hogy hányszor szültek, átestek-e már a menopauzán, és hogy mindez kapcsolatban áll-e a biológiai öregedés különféle stádiumaival, ideértve az anyagcsere-egészségi állapotot, a vese- és májműködést, a vérszegénységet, a vörösvértest-rendellenességeket, az immunfunkciót és gyulladásos megbetegedéseket.

Waylon Hastings, a tanulmány egyik szerzője és a Penn State Egyetem emeritus orvosprofesszora elmondta az Insidernek, hogy az öregedés biológiai jegyeit nézve 

azok a nők, akik kevés gyereket szültek vagy egyáltalán nincs gyerekük, hasonlítanak azokra, akiknek sok gyereke van.

Ez a hasonlóság pedig sok tényezőre vezethető vissza. Ott vannak például a társadalmi összefüggések.

Előfordulhat, hogy azok a nők, akik valamilyen alapbetegségben szenvednek (például örökletes rendellenességekben), kevésbé valószínű, hogy gyermekeket szülnek, és nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a felgyorsult öregedést. 

Az is lehetséges továbbá, hogy a kevesebb gyermeket világra hozó vagy gyermektelen nők kevesebb társadalmi támogatásban részesülnek, ennélfogva magasabb stressznek vannak kitéve, mint azok a nők, akik rendelkeznek három vagy négy gyermek felnevelésére szükséges erőforrásokkal. 


Forrás: PixaBay

A terhesség azonban nemcsak a társadalom szintjén, hanem biológiailag is hatással van a nőkre. Egyes esetekben előnyökkel jár, míg más esetben káros hozadékai lehetnek, ez a relatív hatás pedig terhességről terhességre változhat. 

Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy az első néhány terhesség esetén elindulhatnak olyan negatív hatással bíró folyamatok a szervezetben, amelyek a harmadik terhességnél átfordulhatnak, általános pozitív hatást idézve elő a következő terhességi időszak alatt. Ez a hatás azonban végül ismét negatívvá válhat egy következő terhesség esetén, mivel a sok szülés megterheli a szervezetet.

A kutatások szerint a negatív hatások minden esetben a menopauza után jelentkeznek. Ennek oka valószínűleg az, hogy amíg a nők termékenyek, a testük védelmet nyújt a terhesség és a szülés minden lehetséges negatív következménye ellen a szaporodás támogatása érdekében.

„Miután azonban már nem képesek szaporodni, úgy tűnik, hogy az a »védőmechanizmus«, amely a terhesség és a szülés negatív következményeinek kiegyenlítésére működik a menopauza előtti nőknél, a menopauza utáni években már nem vagy csak korlátozottan van jelen"

– magyarázta Hastings.

A tanulmányt azonban körültekintően kell értelmezni, mivel amellett, hogy rámutat bizonyos összefüggésekre a gyerekek száma és az öregedés között, ok-okozati összefüggéseket egyelőre nem emelt ki.

Szem előtt kell továbbá azt is tartani, hogy a több ezer nőn elvégzett kutatás nem feltétlenül reprezentálja az összes nőt, és a kutatók valószínűleg időben és térben is eltérő eredményeket kapnának.

„Ha látjuk, hogy vannak bizonyos változások az öregedés, a szaporodás és a menopauza függvényében, és nincs perdöntő magyarázatunk arra, hogy miért, akkor egyértelmű, hogy ez egy olyan kutatási terület, amelyet tovább kell vizsgálnunk"

– mondta Hastings. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás