promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felpezsdít és fokozza a nemi vágyat: 6 természetes módszer a tesztoszteronszint növelésére
Borítókép:  Pixabay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tesztoszteron kapcsán sokak tévesen a macsó férfiakra és az erőszakos, agresszív viselkedésre asszociálnak, holott ez a hormon nemcsak a férfiak, hanem a nők szervezetében is termelődik, és rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzése érdekében.

A tesztoszteron a latin testis (here) és a görög sztereosz (kemény, merev, szilárd) szavak összevonásából keletkezett, és a legfontosabb férfi nemi hormonként tartja számon a tudomány, amely többek között a termékenységért, az izomtömeg szabályozásáért, a zsíreloszlásért és a vörösvértestek termeléséért is felelős. 

A tévhittel ellentétben azonban e hormon nemcsak a férfiaknál, hanem a nők szervezetében is termelődik, csak általában jóval kisebb mennyiségben, és más hatásokat is fejt ki.

A tesztoszteron mindkét nem esetében közvetlenül a központi idegrendszerben (az agyban és a gerincvelőben) hat, szabályozza az anyagcserét, befolyásolja a test kalória égetését, és fenntartja az egészséges vércukorszintet. A tesztoszteron tehát létfontosságú az emberek általános egészségi állapota és közérzete szempontjából, negyvenöt éves korára azonban a férfiak többségének a szervezetében jelentősen lecsökken ennek a hormonnak a mennyisége. 

Bár léteznek különböző gyógyszerek, amelyek növelhetik a hormon termelődését, ezek lelassíthatják a szervezet természetes tesztoszterintermelő képességét, hosszútávú használat esetén pedig egyelőre nem teljesen tudjuk, milyen hatással vannak az emberi szervezetre 

– olvasható a medicalnewstoday.com oldalán. 

Vannak azonban olyan biztonságos módszerek, amelyeket nyugodtan alkalmazhatunk. 

Íme 6 természetes módszer a tesztoszteronszint növelésére:

1. Rendszeres testmozgás

Az European Journal of Applied Physiology egyik tanulmánya megállapította, hogy minél aktívabb az egyén, a szervezete annál több tesztoszteront termel.

A legfrissebb kutatások heti egy alkalommal egy óra kardió vagy aerob testmozgást javasolnak, például futást vagy gyors sétát.

2. Megfelelő mennyiségű D-vitamin

A Journal of Hormone and Metabolic Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint D-vitamin bevitel növelése is hozzájárulhat a tesztoszteronszint emelkedéséhez.

Naponta 15 perc közvetlen napsütés már jelentősen javíthatja szervezetünk D-vitamin szintjét, ám vannak különböző ételek is, amelyek bővelkednek D-vitaminban. Ilyen például a lazac és a szardínia, illetve más, zsírban gazdag halak, valamint az olajos magvak (például a lenmag, chiamag, és a diófélék).


Forrás: PixaBay

3. Egészséges zsírok fogyasztása

Egy 2013-as kutatás résztvevői szűz argánolajat vagy szűz olívaolajat kaptak. A három hétig tartó egészséges zsírok fogyasztása után a tesztoszteronszint mindkét csoportban jelentősen megnőtt. A szűz argánolajat fogyasztók száma 19,9 százalékkal, a szűz olívaolajat fogyasztóké pedig 17,4- százalékkal nőtt.

Az egészséges zsírok mérsékletes fogyasztása tehát rendkívül fontos.

4. Alkoholfogyasztás csökkentése

A kutatók szerint a túlzott alkoholfogyasztás szintén csökkentheti a tesztoszteront. Egy 2019-es vizsgálat kimutatta, hogy a tesztoszteronszint 30 perccel az alkoholfogyasztás után csökken, így azok, akik sokat isznak, ki vannak téve az alacsony tesztoszteron kockázatának. 


Forrás: PixaBay

5. Napi 7–8 óra alvás

Az alváshiány hátrányosan befolyásolhatja a szervezet megfelelő működéséhez szükséges hormonok és vegyi anyagok szintjét, beleértve a tesztoszteront is.

A Chicagói Egyetem kutatói megállapították, hogy a tesztoszteronszint csökkenhet azoknál a férfiaknál, akik nem alszanak eleget. Az egyetem által publikálttanulmány szerint már mindössze egy hét korlátozott alvás után a nappali tesztoszteronszint akár 15 százalékkal is csökkenhet, miközben.

Az orvosok napi 7–8 óra alvás javasolnak. 

6. Stressz csökkentése

A hosszú távú és krónikus stressz veszélyes, és számos problémához vezethet, ugyanis emeli a kortizol hormon szintjét a szervezetben, ami többek között az immunválasz és az anyagcsere-folyamatok kezeléséért is felelős.

Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a stresszes események hozzájárultak a tesztoszteronszint szabálytalan változásához a férfiaknál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás