promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nyitott- és a poliamor kapcsolat: hogyan változtatta meg a COVID-19 a szabályokat?
Borítókép:  medicalnewstoday.com
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi a különbség a nyitott kapcsolat és a poliamor kapcsolat között? Hogyan birkóznak meg a járványügyi korlátozásokkal azok az emberek, akik már a koronavírus kirobbanása előtt sem viselték jól a monogám párkapcsolatokat? Cikkünkben igyekszünk választ adni ezekre a kérdésekre.

Nem túlzás azt állítani, hogy a randizás egy rendkívül bonyolult műveletté vált, mióta a különböző járványügyi intézkedések szinte teljesen ellehetetlenítették az emberek közötti társas interakció megszokott formáit.

Az egészségügyi szakértők március óta világszerte azt szajkózzák, hogy mindenki igyekezzen a szexuális életét egyetlen partnerre korlátozni. 

A brit kormány 2020. március 24-én még ennél is tovább ment: azokat a párokat, akik nem éltek együtt a járvány kirobbanásakor, egyenesen arra kötelezték, hogy egy ideig egyáltalán ne találkozzanak egymással.

„Ha a párok jelenleg külön háztartásban élnek, ideális esetben ragaszkodniuk kell a különléthez. Alternatív lehetőségként itt az idő, hogy az érintettek leteszteljék kapcsolatuk valódi erejét, és döntsenek arról, hogy egyikük vállalja-e, hogy állandó jelleggel a másikhoz költözik”

– mondta Dr. Jennie Harries brit tisztifőorvos-helyettes.

Március óta nem sokban változott a helyzet, a szakértők ugyanis továbbra is azt tanácsolják az embereknek, hogy „társkereső törekvéseiket” legfeljebb egy személyre korlátozzák. 

Mi a helyzet azonban azokkal a párokkal, akik már a járvány előtt sem érezték komfortosan magukat egy monogám párkapcsolatban?

 
Forrás: PixaBay

Az Insider több poliamor- és nyitott kapcsolatban élő emberrel beszélt arról, hogy miként rendezik szerelmi kapcsolataikat a járvány idején. Mielőtt azonban részletesen belemerülnénk a különböző történetekbe, érdemes tisztázni a két fogalom közti különbéget.

A poliamoria magyarul többszerelműséget jelent, amely során kettőnél több személy közötti intim és érzelmi alapokon is nyugvó kapcsolat egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása áll fent, amelyről a kapcsolat minden szereplőjének tudomása van és amelyhez mindenki hozzájárul. Ezzel szemben a nyitott kapcsolat során általában nem alakul ki szerelem a harmadik felek iránt, így itt inkább az alkalmi szexualitáson van a hangsúly. 


Forrás: RONALDO SCHEMIDT / Getty Images

1. Kulcsfontosságú a gyakori tesztelés

Azok az emberek, akik egyszerre több partnerrel is meghitt viszonyt ápolnak, egyöntetűen a gyakori tesztelést tartották az egyik legfontosabb szempontnak életmódjuk és a társadalom egészének biztonsága érdekében. Bár a koronavírus-tesztek 100 százalékosan nem megbízhatóak, mégis lehetővé teszi a nyitott kapcsolatban élő párok számára, hogy a legfrissebb információkkal rendelkezzenek COVID-19 státuszukról, és tájékoztatni tudják állapotukról jelenlegi partnereiket.

2. A csókolózás korlátozása 

Noha a megkérdezettek többsége nem visel maszkot szex közben, néhányan mégis úgy érzik, hogyha legalább a csókolózás gyakoriságát csökkentik partnereikkel, akkor csökken az esetleges fertőzés átadásának kockázata is. 

3. Nyílt és őszinte kommunikáció egymással

A 21 éves Tulane, aki szintén nyitott kapcsolatban él, úgy nyilatkozott az Insidernek, hogy partnereivel teljesen átlátható szabályokat fektettek le arra vonatkozóan, hogy hány emberrel szexelnek vagy lépnek kapcsolatba.

Tulane-től eltérően más párok valamivel szigorúbb szabályokat fektettek le az esetleges randevúk kapcsán: vannak, akik ragaszkodnak hozzá, hogy a nyitott kapcsolatban élő partnerük a randik során maszkot viseljen és társadalmi távolságot tartson.

„Úgy gondolom, hogy a társadalmi távolság szabályain enyhíteni szükséges a fenntarthatóság jegyében. Véleményem szerint inkorrekt arra kérni a nem monogám párkapcsolatban élő embereket, hogy ne legyenek együtt az összes partnerükkel – a mentális egészség megőrzésének érdekében ez egyszerűen nem fenntartható igény”

– panaszolta el a portálnak egy poliamor kapcsolatban élő személy.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás