promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy kiskapu az új szájmaszkos szabályban
Borítókép:  Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Azt hitted hétfőtől már nem tudsz beülni egy jó sör mellé szájmaszk nélkül, pedig de.

Anno még afféle poénként írtunk arról, hogy Kaliforniában arra kérték az embereket, hogy étkezés közben is hagyják fent a szájmaszkot, vagyis amíg rágnak, igyekezzenek eltakarni a szájukat. Hát, lassan már arra a szintre fogunk eljutni.

Mától, azaz november 2-től az a szabály, hogy éttermekben, kocsmákban, és szórakozóhelyeken is kötelező mindenkinek maszkot hordani. Tehát, ha elmész egy koncertre, akkor végig rajtad kell, hogy legyen a maszk, kivéve például, amíg az innivalót a szádhoz érinted. Egy kivétel van ilyen eseményeken, és azok a fellépők. Ők, amíg a színpadon állnak, addig nyugodtan levehetik.

Azonban van egy kiskapu, és ez az asztal. Amíg egy kocsmában, étteremben lébecolsz, addig végig rajtad kell lennie a szájmaszknak, de ha leültél egy asztalhoz, onnantól már nem.

Érdekes, hogy az egészet nem egy hely nagyságához mérték, mert rengeteg helyen van például garázskocsma. A lényeg, hogy mindegy mennyire apró a helyszín, ha be tudtál foglalni egy asztalt a barátaiddal, akkor nyugodtan leveheted a maszkodat.

Bulizás közben már nem ennyire egyszerű a helyzet. Ha ott egyszer is leveszed az arctextilt, már rögtön kötelesek kivezetni a helyszínről.

A boltoknál közben rögtön büntethetnek 100 ezertől akár 1 millió forintig, és ha ettől súlyosabb a helyzet, be is zárathatják a helyet. Szóval innentől kezdve mindenhol ránk fognak szólni, hogy viseljük a maszkot, kivéve, ha egy asztalnál ülünk.

Közben a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy hazánkban is ettől keményebb szankciókra kell számítani hamarosan, szóval élvezzük az asztalozást, amíg lehet.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília azt kéri:

a maszkviselési szabályoknál ne a kibúvókat keressék az emberek, ne azon gondolkodjanak, hogyan lehet minél többször levenni, mert a cél az, hogy megvédjük magunkat és másokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás