promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így tesz depresszióssá a közösségi média – és így harcolhatsz ellene
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évről-évre egyre többen használjuk, pedig rengeteg árnyoldala is van. Íme négy tipp, hogyan tudod minimalizálni a közösségi média negatív mentális egészségi hatásait!

Az elmúlt években a közösségi média fogyasztók száma folyamatosan növekszik. 

Becslések szerint jelenleg világszerte körülbelül 3,6 milliárd felhasználó regisztrált valamilyen közösségi média felületre, ez a szám pedig az előrejelzések szerint 2025-re eléri a 4,5 milliárdot 

– írja az Insider.

Bár a közösségi média számos új dimenziót nyitott a kommunikációban, a tudósok még mindig kutatják az esetleges egészségügyi következményeket, különös tekintettel a mentális egészségre. A közösségi média aktív használata ugyanis nagyban hozzájárulhat a depressziós tünetek kialakulásához, különösen a fiatalabb korosztály körében.

Íme néhány ok, amiért a kutatók és pszichológusok úgy gondolják, hogy a közösségi média használata és a depresszió szoros összefüggésben vannak.

1. Az elszigeteltség érzése

A közösségi média elősegítheti a közösséghez való tartozás érzését, az igényt, hogy ápoljuk kapcsolatainkat és tartós barátságokhoz is vezethet. Ugyanakkor mindennek az ellenkezőjét is kiválthatja. Hatására folyamatos félelem alakulhat ki, hogy állandóan kimaradunk valamiből vagy lemaradunk valamiről. Más szavakkal tehát „hiányzástól való félelmet” generálhat bennünk.

2. „Doomscrolling”

Angolul így hívják azt a jelenséget, amikor valaki folyamatosan pörgeti a közösségi média tartalmakat, és egyszerűen nem bír leállni vele, még akkor sem, ha azok szomorúvá vagy elkeseredetté teszik. 

Ilyen például, amikor valaki folyamatosan az exe képeit nézegeti.

Vagy amikor rengeteg rossz hírt olvasunk a koronavírus-járványról, anélkül, hogy képesek lennének abbahagyni a cikkek pörgetését – ez indokolatlan pánikot és a kilátástalanság érzését válthatja ki belőlünk.


Forrás: PixaBay

3. Kialvatlanság

Egy 2019-es tanulmány megvizsgálta a közösségi média alvásra gyakorolt hatását a 13-15 éves tinédzserek körében. A kutatás kimutatta, hogy azok a diákok, akik napi öt óránál többet töltöttek a közösségi médiában, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel feküdtek le 23 óra után iskolanapokon, és nagyobb valószínűséggel vannak problémáik az elalvással, álmatlansággal.

Ez gond, ugyanis az alváshiány növelheti a szorongást és erősítheti az általános rossz hangulatot.

4. Online zaklatás

Az internetes közösségi felületek remek platformot biztosítanak az online zaklatásoknak, mivel a bántalmazók itt név nélkül, anonim módon, felhasználónevek mögé rejtőzve bánthatják áldozataikat anélkül, hogy felelősségre vonnák őket. 

Pew Research Center 2018-as felmérése szerint a lányok 60, a fiúk 59 százaléka tapasztalt valamilyen internetes zaklatást, legyen szó sértegetésről vagy hamis pletykák terjesztéséről.

5. Folyamatos összehasonlítási kényszer

A közösségi média elhiteti velünk, hogy mindenki egy tökéletesebb világban él, mint valójában.

Ha pedig folyamatosan ezekhez a tökéletes, elképzelt valóságokhoz hasonlítjuk a saját életünket, könnyen elégedetlenné és szomorúvá válhatunk. 

Hogyan lehet minimalizálni a közösségi média negatív mentális egészségi hatásait?

1. Kapcsold ki az értesítéseket!

Érdemes minél több alkalmazás értesítéseit lenémítani, ideértve az e-maileket és üzenetváltó appokat is. Az efféle állandó emlékeztetők nélkül lerövidíthetjük a közösségi médiában töltött időnket.

2. Állítsunk fel időkorlátokat! 

Ha meghatározzuk, hogy egy nap mennyi időt szeretnénk a közösségi médiában tölteni, lecsökkenthetjük az átlagos képernyőidőnket.  

3. Szelektáljunk! 

Ahelyett, hogy mindenkivel kapcsolatot próbálunk tartani, érdemes a számunkra valóban fontos, kölcsönösen pozitív viszonyt erősítő személyekre koncentrálni, a negatív érzéseket kiváltó embereket vagy híreket pedig tudatosan kerülni. 

4. Használjuk figyelmesen a közösségi médiát!

Keressünk pozitív platformokat és interakciókat! Beszélgessünk többet a jóbarátainkkal és töltsünk kevesebb időt olyan emberek követésével, akikkel állandóan összehasonlítjuk magunkat (ilyenek lehetnek a hírességek vagy a modellek).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás