Az elhízásnál nagyobb bajokat okozhat a csokoládé. A plusz kilók leadása még a legkisebb probléma ahhoz képest, hogy milyen egyéb károkat tehet szervezetünkben mindenki kedvenc édességfajtája.
Csoki Télapó napján, csoki karácsonykor, csoki Valentin-napon, csoki mindennap a televízió előtt. Nem is sejtenénk, hogy a csokoládé fogyasztás akár komoly, tartós problémákat okozhat egy egészséges szervezetben.
Hagyjuk most a hízást. Persze, feljönnek a kilók a csokoládétól – na bumm, ez nem újdonság senkinek. Most sokkal összetettebb dologról van szó, amit jobb a helyén kezelni.
Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy miért is eszünk annyit ebből az édességből!
A csokoládé hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezzel együtt a szerotoninszint is gyorsan emelkedik, ami az elégedettség érzését kelti.
Olvass tovább...
Ennyi, nem több. Azért esszük, mert boldoggá tesz, de ahogyan lenni szokott, minden klassz dolognak van hátulütője. Ott vannak például a fogaink. Szuvasodást okoz, a cukor teljesen kikészíti őket, hiába mondják, hogy a magas kakaótartalmúak nem. De, igen!
Aztán egy tanulmány szerint, az arra hajlamosaknál a csokoládé is okozhat székrekedést. Ez különösen azokra igaz, akik irritábilis bél szindrómában szenvednek.
Ugyanakkor van, akinél pont az ellenkező hatást váltja ki, és tíz percenként tépi fel a toalett ajtaját. Ez sem normális!
Előfordulhat az is, hogy valakinél már a meglévő cukor, vagy szív- és érrendszeri problémákat súlyosbíthatja, esetleg elzárja az ereket, az egekbe szökken a vérnyomást. Nekik aztán pláne tilos a csokoládé bármilyen színű, kakaótartalmú, ízű, szagú, vagy halmazállapotú formájának fogyasztása.
Olvass tovább...
Na jó, talán nekik sem kell teljesen lemondani a csokiról. Nagyobb cégek már minden mentes csokoládékat gyártanak vegánoknak és cukorbetegeknek. Ilyen például a Moofree, a So Free, DiabLo márka, amik ugyan mértékkel, de fogyaszthatók.