promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így vált tömegek új hobbijává a netes szerencsejáték
Borítókép:  illusztráció.
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A koronavírus-járvány miatti otthonlét alatt jelentősen megugrott az érdeklődés az online szerencsejátékok iránt – derül ki egy felmérésből.

A játéktermi póker és a lóversenyfogadás is elbukott a netes rulettel szemben – mutathatnánk be hatásvadász módon és nagyon leegyszerűsítve azt az átalakulást, melyen a szerencsejátékok kényszerültek átesni a koronavírus-járvány miatti, önkéntes vagy kötelező otthonlét ideje alatt. Legalábbis erre következtethetünk a Verizon Communications kutatásának eredményéből, mely szerint rekordnak számító, 75 százalékkal nőtt a netes kaszinók népszerűsége néhány röpke hét leforgása alatt.

A valóság természetesen közel sem ennyire fekete és fehér. Az tény, hogy a legtöbb országban a korlátozások miatt szinte minden érintkezéssel járó szabadidős tevékenység kvázi tiltólistára került, és ez alól a versenysport sem kivétel. Ez pedig magával hozta többek között a sportfogadások világának átrendeződését is.

A pingpong jött, a foci ment

Egy április végi közlemény fel is hívja rá a figyelmet, hogy a magyar tippelők körében jelentősen háttérbe szorult a futball, és helyét más sportág vette át a népszerűségi tabellán. A kosárlabda, vagy a jégkorong – gondolhatnánk, ám a válasz nem ennyire egyértelmű. A trónbitorló sportág ugyanis az asztalitenisz.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a pingpong végérvényesen lenyomta a focit, s bár a labdarúgás népszerűsége kényszerűségből megcsappant, a koronavírus-járvány idején is játszottak meccseket, és így fogadások is történtek. Épp csak nem a szokásos bajnokságok mérkőzéseire ikszeltek a játékosok, ennek köszönhetően bizonyos tádzsik és türkmén találkozók nézettsége is megugrott, sőt volt olyan fehérorosz találkozó, amelyet többen követtek, mint az azt megelőző El Clásico meccset.

Ha nincs ló, szamár is jó

Érthető módon sokak számára nem volt élhető alternatíva a korábban ismert – és tippelési szempontból kiismert – csapatok lecserélése más, ismeretlen együttesekre, így kénytelenek voltak más hobbi után nézni, ez pedig az netes kaszinók malmára hajtotta a vizet. Az online operátorok nem csak, hogy felkészültek a forgalomnövekedésre, de egyesek elébe is mentek: néhányan korábban általuk nem alkalmazott innovációkat vezettek be az új játékosok elszipkázására.

Ilyen például az élő kaszinózás, ahol a felhasználó sikere vagy bukása nem a gépen múlik, hanem tisztán a szerencsén, ugyanis ennél a játékmódnál a virtuális szobában hús-vér osztó közreműködésével és felügyelete alatt zajlik a játék, ráadásul a megszokottnál magasabb tétekkel.

A szerencsejátékok felé fordulást nagyban elősegítette a technológiai fejlődés mértéke is, különös tekintettel a mobileszközökre. A mai tableteken és okostelefonokon ugyanis nem csak, hogy a nagy képernyő révén sokkal élvezetesebb a játék, mint akár néhány évvel ezelőtt, de az egyre profibb hardvereknek és az egyre gyorsabb és stabilabb internet-hozzáférésnek köszönhetően a hibák, fagyások, kapcsolatszakadások mértéke is elhanyagolható. Emellett pedig sok operátor saját applikációval is szolgál a játékosok számára, melyen keresztül használva a szolgáltatást még a mobilos böngészők esetlenségével sem kell megbirkóznia a felhasználónak.

Nem szabad, de mégis

A jogi akadályok viszont sajnos így sem kikerülhetők, itthonról ugyanis – bizonyos 2010 után megalkotott jogszabályok miatt – nem elérhetők más EU-tagországban bejegyzett online kaszinók felületei – elvben. Ugyanis egyrészt léteznek olyan informatikai megoldások, melyekkel kijátszhatók a regisztrációs folyamat közben tapasztalható területi korlátozások, másrészt pedig az elmúlt néhány évben finomodott a magyar kormány fellépése, és mára már a hazai játékosok is használhatják egy-egy olyan operátor szolgáltatásait, melyek nem Magyarországra vannak bejegyezve.

A biztonságról szólva fontos kiemelni, hogy érdemes a játékosoknak tájékozódni, mielőtt bizalmat szavaznak egy-egy netes játékbarlangnak. Egyrészt érdemes ellenőrizni az operátor weboldalán, hogy az milyen, hivatalos szerv által kibocsátott működési engedéllyel rendelkezik, illetve kapcsolatban áll-e valamilyen független felügyelő szervezettel. Másrészt pedig érdemes rákeresni az online kaszinóra a Google segítségével, mert a keresőmotor információval szolgálhat esetleges, korábban elkövetett szabálytalanságokról, csalásról. És természetesen más felhasználók véleménye is segíthet eldönteni, hogy érdemes-e próbára tennünk a szerencsénket a kiszemelt netes játékteremben.

További intő jel lehet, ha a játékfüggőséget figyelmen hagyják az oldalak. A komoly cégek ugyanis, ha nem is prominens helyen, de felhívják az addikció veszélyére a figyelmet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás