promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zacher válaszol: a karantén miatt több lesz az alkoholista?
Borítókép:  nepszava.hu
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az RTL Klub Reggeli című műsorában Zacher Gábor beszélt függőségről, alkoholról, s arról a karantén miatt több lesz-e az alkoholista.

A koronavírussal járó bezártságnak, az otthonlétnek van pozitív és negatív oldala. Utóbbihoz kapcsolódóan felmerül egy fontos kérdés, amire az RTL Klub Reggeli című műsorűban is kíváncsian voltak, miszerint:

a karantén miatt több lesz az alkoholista?

A kérdés megválaszolására a műsorvezetők Zacher Gábor toxikológust hívták segítségül. Mint a szakember elárulta, alapvetően két oldalról érdemes megközelíteni a kérdést. Egyik oldal a bezártsággal járó feszültségoldás. Az alkohol ugyanis jó feszültségoldó, ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy napi egy-két pohár bor után a következő lépés egy egész üveg benyakalása. Az ember megnyugtatja magát azzal, hogy az ivás feszültségoldás, s alapvetően jól is esik.

„Könnyen bele lehet csúszni" – jegyezte meg Zacher.

A másik oldalon az a nagyjából 800 ezer ember található, akire az alkoholista címkét rá lehet biggyeszteni. Esetükben több probléma, kérdés is felmerül. Egyebek között az, hogy van-e anyagi tartalékuk arra, hogy naponta magukhoz vegyenek négy sört és egy kőműves actimelt (a rövidital köznyelvben elterjedt megnevezése ez). De az is nagy kérdés: mi lesz, ha az alkoholisták leterhelik az amúgy is leterhelt egészségügyi rendszert. 

Mint Zacher megjegyezte, az alkoholizmus melllett olyan messzire nyúló történetek vannak, amikre nem lehet megfelelően felkészülni. Ezek közé tartozik a családon belüli erőszak. Nő a feszültség, nő az erőszak a bezártság miatt, a például – ahogy azt a toxikológus kiemelte –  franciáknál húsz százalékkal nőtt a családon belüli erőszak.

Arra a kérdésre, hogy a megelőzés érdekében mit lehet tenni, elmondta, rendszert kell vinni az életünkbe. Ehhez önfegyelem és akár napi teendőket tartalmazó órarend szükséges.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás